Stemmen.

We worden omgeven door stemmen. Als baby leerde je al stemmen herkennen, zoals die van je ouders. Feilloos weten ze dan wat eigen en wat vreemd is.

Een piano kan ontstemd raken, maar de snaren kunnen door het stemmen met een stemvork weer zuiver worden gemaakt.

Toonladders kunnen in verschillende hoogtes gebruikt worden en met de stemmen waarmee gezongen wordt, kunnen zorgen voor een fantastische samenzang.

Je kan een voorkeursstem geven om iemand te laten winnen bij een actie of wedstrijd.

Laat jij je stem wel een gelden bij de verkiezing bijvoorbeeld. Dit kan zowel voor de tweede kamer of bij de provinciale verkiezing, maar ook lokaal in jouw eigen gemeente. Je kan jouw stem laten horen, maar ook verloren laten gaan. Dat laatste is jammer, want dan blijft alles vaak bij het oude, ook al was je er soms ontevreden over. Door jouw stem te laten gelden, kan een andere partij zijn voordeel er mee doen. Misschien wel omdat hun voorstellen dichterbij bij jouw visie in de buurt komen, dan de partij waar je altijd al misschien op stemde. Met de verbeteringen die dat met zich mee kan brengen, heeft jouw stem er dan wel mede invloed op gehad.

Soms moeten partijen met elkaar samenwerken en het beleid op elkaar afstemmen.

Dat dit consequenties met zich mee kan brengen, zijn ze zich wel van bewust. Valt het beleid tegen, dan kan jouw stem bij de volgende ronde weer van invloed zijn, maar gebruik deze dan wel.

Nu in maart zijn er weer de Provinciale Staten en waterschap verkiezing.

Voor ons dorp willen we allemaal het beste… toch. Kijken we naar iemand uit de buurt van het platteland of kiezen we iemand uit de stad. Willen we een persoon die er vol voor gaat of een met allerlei neven functies. Dit laatste kan zowel een voordeel als een nadeel zijn. Natuurlijk maakt het wel uit hoe maatschappelijk je bezig bent, want dan hoor je en spreek je diverse mensen. Hier zitten soms ontstemde mensen bij, maar ook met nieuwe ideeën of voorstellen, waar ze hun stem willen laten gelden.

Veranderingen hoeven niet per definitie altijd slecht te zijn. Het zorgt soms ook voor verbeteringen of andere inzichten. Willen we natte voeten of inbreng voor ons dorp, laat je horen. Wat stem jij?

©2019 Martin Wichink.        


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.
Rating: 0 sterren
0 stemmen

Klik hier om naar boven te gaan.