Gevecht in de Diepe Hel.

Voldaan zit Titurius aan een tafel in Herberg De Pas in Haarle. Voor hem staat een tinnen bord met een stuk everzwijn erop. Naast het dampende bord staat een groot glas rode wijn te fonkelen bij het kaarslicht. Hij laat het zich allemaal lekker smaken, terwijl zijn onderdanen de paarden van de grote overdekte huifkar aan het wisselen zijn.

Titurius heeft ook alle recht om zich even te ontspannen. In opdracht van Julius Ceasar zelf, heeft hij de opdracht gekregen om zoveel mogelijke kostbare spullen naar Rome te brengen, voordat deze in de handen vallen van de oprukkende Germanen. Tegenstanders van het Romeinse rijk.

Vanuit het Duitse Lingen gaat de tocht naar Manderveen. Daar worden de paarden voor het eerst omgewisseld. De tocht gaat dan verder naar Hoge Hexel. De laatste wissel voor een moeilijk deel in deze reis van vandaag.

De bossen op de Sallandse heuvelrug zijn berucht. Gerrit Platvoet regeert daar met zijn bende. Onder verscherpt toezicht van het leger met Romeinse soldaten of het reizen in grote groepen marktkooplui zorgen regelmatig wel voor veilige oversteek. Daarom zijn Herberg De Pas en Herberg Hoge Hexel van cruciaal belang in dit gebied. Het zijn de menselijke verzamelpunten, voordat je de Sallandse Heuvelrug door kan steken. Met acht zwaarbewapende soldaten durft Titurius deze reis wel aan. Met acht verse paarden voor een zwaarbeladen huifkar, gaat het reizen zo snel mogelijk als mogelijk is. Bij Herberg De Pas zien ze dan wel weer verder.

Onderweg zijn ze over een gladde zwerfkei gereden die half uit de grond stak en een stuk van de hoepel is afgebroken door de onverwachte klap.

Na een korte noodzakelijke inspectie, wordt het wiel nog stevig genoeg bevonden om door te kunnen rijden. Het wiel bonkt nu wel licht bij elke draai, maar door de spanning van dit deel van deze reis, is dat wel acceptabel. Kruiken vol met gouden munten en de manden vol luxeartikelen hebben door de klap gelukkig niks geleden. Veilig weten ze dan ook Herberg De Pas te bereiken.

Nu alleen nog het stukje verderop passeren met de gevreesde naam, Diepe Hel. Hierin voorziet Titurius geen problemen met zijn zwaarbewapende soldaten. Als ze vandaag de Hanzestad Deventer kunnen bereiken, dan wacht hen daar wel een verdiende goede nachtrust.

Een leeg bord met afgekloven botten en het lege glas zijn de stille getuigen van deze goede maaltijd. De soldaten hebben een beker soep en een homp vlees gekregen en zitten op Titurius te wachten. Ze zijn weer klaar voor het volgende deel van de reis.

De nieuwe paarden hebben er zin in. Het geluid van het bonken werkte bijna slaapverwekkend. Titurius soesde een beetje weg na de gedronken wijn. Vlak bij de Diepe Hel stoppen de soldaten onverwachts de paarden. Dit gebaar zet Titurius meteen weer op scherp en hij trekt gelijk zijn zwaard. De soldaten komen rondom hem staan en allemaal trekken ze nu ook hun zwaarden tevoorschijn. Te laat heeft Titurius door dat dit niet zijn eigen soldaten meer zijn. Acht zwaarden staan klaar om hem te doorklieven. Nu komen er nog meer mensen tevoorschijn uit de bossen. De man met bijeengebonden lang haar en in een berenvel omhulsel komt naar voren en maakt zich bekend. Gerrit Platvoet heeft met zijn bende tot het laatste moment gewacht en bij de Diepe Hel toegeslagen.

Titirus wordt ontdaan van zijn Romeinse helm als trofee en mag dan te voet teruglopen naar de Herberg De Pas. De enigste plaats waar hij voor het laatst nog veilig was. Hopelijk zijn de echte soldaten daar dan nog.

Het is meer dan een uur lopen, voordat Titurius Herberg De Pas weet te bereiken. Zijn soldaten worden gekneveld teruggevonden in de stal achter de paarden. Snel worden nu de aanwezige paarden gezadeld en een achtervolging ingezet op de bende van Gerrit Platvoet.

De zwaarbeladen huifkar is gemakkelijk te volgen door het diepe spoor in het zand. Bij een kruising aangekomen waar verschillende wegen samenkomen, loopt het spoor linksaf een bospad in. Ongeveer honderd meter verder tussen de groene varens, staat de huifkar op hen te wachten. Zonder zeil en zonder paarden. Zelfs de inhoud van de wagen is eruit geroofd. Op hun hoede naderden ze langzaam de huifkar, bang voor een eventuele aanval vanuit de struiken. Die blijft gelukkig uit. Zonder de lamoen voor de wagen en de paarden, kunnen ze verder niks met de huifkar.  Verdere sporen van de bende zijn allemaal vakkundig gewist. Spookt het hier in de Diepe Hel?

Titurius en zijn mannen nemen snel een besluit en maken rechtsomkeer. Ze reizen nu verder naar de Hanzestad Deventer. Van hen en Gerrit en zijn kornuiten is later niks meer vernomen. Langzaam nemen de Germanen later bezit van dit gebied.

©2020 Martin Wichink.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.
Rating: 0 sterren
0 stemmen

Klik hier om naar boven te gaan.