Die oude goede tijd.

Wie gebruikt tegenwoordig geen technische middelen zoals mobiel, tablet, computer of laptop. We schijnen er niet meer zonder te kunnen en mogen. Alles moet digitaal tegenwoordig. Doe er zelf ook aardig aan mee. Bijna dertig jaar ben ik al met een computer in de weer. Samen met de buurvrouw de cursus gedaan. Dat wil zeggen, zij volgde de lessen en samen het huiswerk en opdrachten maken.

Ook de kosten hebben we eerlijk verdeeld. Het lesboek gekopieerd voor eigen gebruik en kort daar na de eerste PC deed zijn intree. Een afdankertje van kantoor, waar ze nieuwe computers kregen. Inmiddels ben al meerdere computers verder. Mobiel ben ik rond de eeuwwisseling mee begonnen.

Tegenwoordig ga ik hierin ook met de tijd mee.

Zouden we nog zonder kunnen? Zo maar een vraag van Rinkel.

Mijn antwoord is ja. Zou wel zonder kunnen, omdat we dit vroeger ook allemaal niet hadden. We hadden wel elektriciteit, maar kookten op hout

en later kwamen de gasbussen in beeld. Weet nog wel dat de duikers voor het aardgas netwerk werden aangelegd.

Vroeger speelden we buiten en bij binnenkomst wassen, nog wat ranja of thee drinken en dan naar bed. Radio werd er veel geluisterd. De eerste TV’s kwamen opzetten met drukknoppen. Eerst zwart wit en later kwamen andere kleuren erbij.

Dit allemaal in nog geen vijfenveertig jaar bestek. Vroeger was daar ook geen geld voor. Kleding en schoenen werden afgedragen of geruild in de familie tot het versleten was. Een hoop spullen werden hergebruikt.

Eens in de zoveel tijd kwam de gemeente vrachtwagens langs voor grof vuil. Je kon toen alles aan de weg zetten, wat je niet meer gebruikte.

Druk was het dan ook langs de wegen met sjacheraars, die altijd weer bruikbare dingen mee namen naar huis. Van twee of drie fietsen werd weer een bruikbare ‘nieuwe’ fiets gemaakt. Een auto hadden we niet of werd later af en toe gehuurd. Alles gebeurde op de fiets. Bij extreem weer werd er bij hoge uitzondering gebruik gemaakt van het streekvervoer, maar dan moesten ook die nog rijden.

Je had veel meer tijd voor elkaar, maar wist de ander ook te vinden voor hulp.

Het zal wel weer even wennen zijn om dan zo terug te stappen in die tijd. Zou het wel kunnen, maar zou me ook regelmatig bij problemen/gemis even achter de oren krabben. Gelukkig weten dan twee mensen meer dan een en anders gooi je het in de buurt op tafel bij een noaber praatje.

Echte contacten worden zo weer meer aangehaald en samen weer werken aan een gezellige buurt, waar aan vrijwilligers dan geen gebrek meer is.

Die oude goede tijd, maar ook in het heden weet ik het nog prima te hendelen, al kijk ik wel eens met weemoed terug. Op vakantie bijvoorbeeld ben ik slecht te bereiken, heb geen TV voor een aantal weken. Alleen voor noodgevallen zijn we mobiel bereikbaar. Dus het kan wel.

©2018 Martin Wichink


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.
Rating: 0 sterren
0 stemmen

Klik hier om naar boven te gaan.

Maak jouw eigen website met JouwWeb