Iedereen gaat zijn eigen weg.

Bliep… op de mobiel van moeder Jannie verschijnt een berichtje. Snel kijkt Jannie op het scherm van wie het afkomstig is. Het is een boodschap van hun zoon Bart die stage loopt in Amsterdam. Terwijl er in de Achterhoek ook genoeg stage plekken zijn te vinden. Er zit ook nog een filmpje bij te zitten, wat ze samen moeten bekijken. Zo kunnen ze een beetje zien waar hij mee bezig is, staat in het toegevoegde bericht.

“Jan… Bart heft oons un filmpie stuurt. Kom em kieken.” Vader Jan komt er aan gesloft en gaat naast haar op de bank zitten.

 

Het filmpje wordt geladen en gestart. Er wordt ingezoomd op de TV en daar zijn twee zoenende mannen te zien bij de Gayparade.

“Ak ut nie dach”, mompelt Jan.

De camera draait nu iets bij en je ziet daar nu een paar jongens blowen.

“Verdomme… hat um doar nog zo veure waarschuwd”, moppert Jan verder.

Vervolgens staat de bediener van de camera op en loopt naar een vertrek naast deze kamer. Daar zien ze zoon Bart een getinte dame met een hele dikke buik in bed helpen, terwijl er op het nachtkastje een boek staat van ‘De drieling maakt plezier voor vier’ van Trix van Brussel. Nu is het de beurt van Jannie.

“Den jong verprutst gelieke ziene toekomst.”

Even later zien ze Bart de hand uitsteken naar de camera, na zijn geboden hulp. Als even later het beeld omgeschakeld worden, kijken ze hem in het gezicht en hij spreekt hen toe.

“Lieve pa en ma, het is wel even schrikken he zo’n filmpje. Maar kan jullie geruststellen hoor, dat is hier heel normaal. Loop hier met dit soort gevallen in een achterstandswijk in Amsterdam mee. Zo leer je als leerling verpleegkundige wel de duistere kantjes van het vak. Heb voor dit filmpje wel even hulp ingeroepen van een collega student.

Pa om jou gerust te stellen… nee ik ben geen gay. Ma, ook voor jou… heb haar niet zwanger gemaakt. Wilde gewoon eens wat meer zien van de wereld, al ben ik nog niet ver weg. Toch kom je hier met alle culturen in aanraking. Zo leer je ook eens anders tegen de wereld aan te kijken, vooral hoe sommigen als vluchteling hier zijn gekomen en tegen problemen aan lopen. Gelukkig kom je met de Engelse taal heel ver.

Ben blij dat ik deze stap gezet heb en om mij hoeven jullie geen zorgen te maken. Werk in de weekenden hier in een bar en dat verdiend lekker bij. Het past helemaal in mijn ingeslagen weg. Afstuderen, studieschuld afbetalen en een vaste baan krijgen. Pas dan zien we wel uit naar een meisje waar ik mijn toekomst op wil bouwen en een gezin mee te stichten. Dus geen zorgen pa en ma.” Dan is het filmpje afgelopen.

 

“Gelukkig hef de grote stad gin invloed op um”, zucht Jan hardop.

“Hij hef ziene hart op de goeje plekke”, antwoord Jannie hier trots en blij op.

 

©2015 Martin Wichink


Reactie plaatsen

Reacties

Martin Wichink
7 jaar geleden

Soms moet je tactiek gebruiken om iets duidelijk te krijgen.

Anne-Marie Hoogendijk
7 jaar geleden

storm in een glas water gelukkig hahaha

Rating: 0 sterren
0 stemmen

Klik hier om naar boven te gaan.

Maak jouw eigen website met JouwWeb