Winterpret.

Al zijn de winters niet meer zoals vroeger, toch heb ik er altijd nog warme herinneringen aan. We hadden een schuur van betonnen platen op elkaar gestapeld en aan elkaar gemetseld. Rondom de schuur liep een pad. Van een dikke laag beton gemaakt. Normaal kon je om onze schuur heen fietsen of scheuren met karretjes. We hebben dan ook heel wat rondjes om de schuur gemaakt.

Als er dan een laag gesneeuwd had, werd het pad achter de schuur de glijbaan. Eerst kort, maar door het goede gebruik steeds gladder en langer. Met een lange aanloop gleden we soms wel een meter of vijf verder. Het was een kunst op zich, om overeind te blijven. Slechts gescheiden door een paar struiken en wat gaas, liep daarachter namelijk de overloop van het riool. Toch zijn we er nooit ingevallen tijdens het glijden.

Aan de voorkant mochten we oude tafels en de ijzeren tuinbank gebruiken. Metalen golfplaten op elkaar en er overheen gelegd en je had een eigen glijbaan, waar je met de slee af kon. Via een houten keukentrap, klommen we achter elkaar naar boven en gleden zo naar beneden.

Als de temperatuur net boven nul uitkwam, dan begon de sneeuw wel eens te lekken. Als de zon even weg was, kwamen de ijspegels voor de dag. Dun, dik, alle formaten heb ik wel gezien en afgebroken. Wat is er voor een kind dan nog leuker, om ze kapot te gooien tegen de achterkant van de schuur. Het leek wel gebroken glas. Als het harder begon te lekken, werden we wel gewaarschuwd door onze ouders voor de vallende sneeuw. Het pad werd dan vaak ook heel drabbig. Dan was de sneeuw vaak in een paar dagen weg. De grootste bewaker die er nog stond te kijken in de hoek, was de sneeuwpop.

Dit zijn de beste indicators om het winterweer voorspellen, die je toen in die tijd had. Men keek veel meer naar de natuur zelf. Iets anders was er ook niet voor handen, buiten de weervoorspellers op de radio. De een was betrouwbaarder dan de ander. Ook de spreuken over het weer van toen werden doorgegeven van de ene naar de andere generatie, net als ik dat nu wel eens doe bij onze kinderen en kleinkinderen.

©2021 Martin Wichink.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.
Rating: 0 sterren
0 stemmen

Klik hier om naar boven te gaan.