Oude kroegjes.

Zo maar een opslag van een oud bruin café. Vroeger en dan praat ik slechts over vijftig jaar terug, kon je langs doorgaande wegen dit soort kleine kroegjes vinden. Vaak was het een combi bedrijf. Naast het boerenbedrijf had je soms in de woonkamer deze bruine kroeg.

Boeren die op weg waren naar de veemarkt, kwamen hier dan samen om gezamenlijk verder te reizen. Naast koffie was er in de keuken ook nog tijd voor een scheerbeurt, want er moest wel handelgedreven worden op de markt.

Na het handjeklap bij de koop- en verkoop van alle soorten vee, wordt de betaling in de cafés rondom de hal gedaan. Dan keerde men zich aan de eind van de dag weer huiswaarts. Onder genot van een borrel werden nieuwe afspraken gemaakt voor de volgende ronde, want het werk gaat door. Tevens werden dan de consumpties op de lat betaald. Van wat erover bleef, kreeg de vrouw zijn deel.

Nu de regels van hygiëne zijn aangescherpt en het vee bij de boeren zelf wordt opgehaald voor handel of slacht, zijn de markten overbodig geworden en veel van deze kleine cafés verdwenen.

Een enkele kon overleven doordat ze gunstig lagen vanwege hun slijterij. Want drank was er voor iedereen en vooral met verjaardagen moest er wel wat geschonken worden en een glas op tafel met sigaretten en sigaren. Zo kon je laten zien dat je het goed had.

Dat is tegenwoordig wel anders, nu haal je het gewoon bij een supermarkt of slijterij.

Wil je echt nog als kroegbaas aan de slag, dan ben je gebonden aan hygiëne, vergunningen, geluidsvoorschriften, eisen van inrichting moeten kloppen en ontheffing aanvragen van sluitingstijden. Als je daarnaast ook nog tabak wilt verkopen of explicatie wilt voor speelautomaten, dan moeten daar ook nog weer extra vergunningen voor worden aangevraagd. Wil je er ook nog een terras bij, dan mag je opnieuw weer op pad. Hier heb je ook weer de nodige regels voor. Vaak is dit vastgelegd in de Algemene Plaatselijke Verordening (AVP). Deze kan per gemeente ook nog weer verschillen.

Deze kroegen kunnen vaak nog bestaan door de drankhandelaren, die met een zetbaas hun uitbating groter proberen te maken, dus steken ze er geld bij in. Plaatselijke feestjes kennen dan hier ook vaak het begin en eind van een evenement.

 

©2020 Martin Wichink.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.
Rating: 0 sterren
0 stemmen

Klik hier om naar boven te gaan.