Kaarten.

Jokeren, Amerikaans jokeren, pesten, schoppenjagen, klaverjassen, éénentwintigen, éénendertigen, chinezen, enz. Vele kaartspellen heb ik al gespeeld vroeger en nu nog steeds. De een speel je vaker dan een ander.

Vroeger in ons gezin van zes kinderen, was er altijd wel twee tegenstanders te vinden of meer. Dus werd er veel gekaart.

We hadden een pot met koperen centen, die dan werd gebruikt voor het inzetten tijdens het spel. Wie aan het einde van het spel de meeste centen bezat, had gewonnen. Daarna gingen de centen weer terug in de pot voor een volgende ronde. Het ging ons om het spel en niet om de knikkers zogezegd.

De computer deed op gegeven moment zijn intrede. Met Windows 3.11 kwam ik in contact met Patience, een kaartspel die me wel een beetje aan jokeren deed denken. Diverse keren heb ik dit spel gespeeld. Meerdere computers later speel ik nog steeds kaartspelletjes op de pc. Online zijn er vele spellen te vinden, maar ook Windows heeft nog altijd zijn eigen spellen.

Heerlijk vind ik het altijd om na inspanning, administratie doen, verhalen schrijven of wat dan ook, even te ontspannen met een kaartspel. Even helemaal je hoofd leeg maken voor het slapen gaan.

Kan je wel vertellen dat ik nog nooit heb geweten, hoeveel verschillende soorten patience er bestaan. Ben er zelf al vele tientallen tegen gekomen in al die jaren. Op moment speel ik de Japanse versie.

Ingewikkeld is het niet, maar je wel jouw koppie er goed bij houden. Het wordt om die manier dan ook een vorm van denksport. Je traint je geheugen met nadenken en actief te houden. Net als bij puzzelen.

Er zijn mensen die met kaarten hun geld verdienen, zoals met pokeren.

Dat heeft mij nog nooit zo getrokken. Spelen voor de fun, daar is het mij altijd om te doen geweest. Mee doen is belangrijker dan winnen. In goed gezelschap een lekker potje kaarten.

Als we bijvoorbeeld een potje duizenden spelen en er dan een persoon is die alleen maar voor mij wil zitten, omdat hij bang is dat ik de stapel weggooikaarten wel eens oppak, dan lach ik daar alleen maar om. Heb in de loop der jaren mijn truckjes wel geleerd, maar breng die ook over. Iedereen moet weten dat het maar een spelletje is. Samen lachen en genieten het belangrijkste is in het leven.

                       

©2019 Martin Wichink.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.
Rating: 0 sterren
0 stemmen

Klik hier om naar boven te gaan.