We varen uit.

“Doe het niet Barend”, had zijn vader tegen de woedende Barend gezegd, nadat bekend was geworden dat een verbod op puls visserij is gekomen. Het besluit is na veel verzet van Franse vissers, door de Europese Unie genomen. Dit is een harde klap voor de Nederlandse visserij.

De vissers hebben het al moeilijk door de Brexit en de komst van windmolenparken op zee. Daarnaast varen er steeds meer grotere schepen naar de havens van Antwerpen en Rotterdam, waardoor ze steeds verder de zee op moeten. De kleine vissers hebben juist veel geld geïnvesteerd in het puls vissen. De zeebodem zou zo beter beschermd worden en het zou veel besparing opleveren, doordat de schepen minder zwaar hoeven te trekken met de slepende netten. Daardoor hoeven ze ook minder ver de zee op.

Dit betekent het einde van vele vissende families, waarvan de meesten meerdere generaties kent. Bij Barend is dit net zo gegaan, nadat hij het schip van zijn vader heeft overgenomen.

“Daar gaan we weer”, bromt Barend tegen zichzelf. De grote sleepnetten voor de puls visserij hangen rechtop aan de staande bomen. Het vergt wel wat stuurmanskunst om deze trawler tussen de liggende plezierjachten heen te sturen. Iedereen denkt te kunnen varen met een vaarbewijs op zak. Deuken en beschadigingen vertellen soms een ander verhaal.

De vader van Barend weet hoe impulsief zijn zoon kan handelen. Zeker nu zijn schip aan de ketting zou komen te hangen, nu er niet meer gevist mag worden. Na de vorige investering van Barend een paar jaar terug, zit een nieuwe geldlening er vast niet in. Er is niet genoeg terug verdiend de laatste drie jaar.

Vader Berend heeft de bank ingelicht en zijn zorgen geuit. Die zouden ervoor zorgen dat het schip aan de ketting ging, totdat er een definitief besluit over deze zaak was genomen.

Barend is iedereen voor geweest, door al vroeg bij daglicht te vertrekken. Daardoor ving de man van de bank bot bij de havenmeester en viste hij achter het net.

Waar ging Barend nu naar toe en wat was zijn doel? Niemand die het weet.

Dikke mist zorgen er ook nog eens voor, dat de helikopters niet kunnen uitvliegen. Waar op zee moest je hem moeten zoeken? Door uit te varen heeft hij tenslotte nog geen overtreding begaan. Pas als hij met vis terug zou komen, is er een strafbaar feit gepleegd. Daarvoor heeft hij zijn manschappen hard nodig en die zitten nu thuis.

De onrust bij vader Berend blijft, ook al is er nu al meer dan een week niks vernomen van Barend. Gelukkig zijn er tot nu nog geen gekke dingen gebeurd, voor zover hij weet.

Als er na drie weken in zee drijvende spullen worden gevonden van het schip van Barend, dan weet Berend het al. Barend heeft gekozen voor een zeemansgraf. Sterven in het harnas, zoals ze dat dan zo mooi weten te benoemen. Eindelijk is er duidelijkheid. Nu volgt alleen de afhandeling met de autoriteiten nog.

©2021 Martin Wichink.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.
Rating: 0 sterren
0 stemmen

Klik hier om naar boven te gaan.