Hoe eet jij jouw ei.

Elke keer als ik een ei voor mij heb staan in een eierdop, bewonder het dan even als evenbeeld van het hoofd van de mens. Nu kan ik je een hamvraag gaan stellen, wat hier het eerst op aarde was, het kip of het ei. Al maakt dat nu niet eens meer uit, nadat Columbus het ei gevonden heeft. Of dit nu in Friesland is gebeurd als eerste ei, maar het mag van mij ook elders in de wereld zijn geweest. Ik neem dit graag met een korreltje zout.

Als je eenmaal een ei in een pannetje water aan de kook brengt, verschijnt er wel eens spontaan een barst en buiten boord treedt. Nu kan je natuurlijk wel onder water aanvoelen dat dit er een is, die zijn grens heeft overschreden. Je hebt eenmaal van die rauwdouwers en daar past een rauw ei beter bij.

Er zijn ook mensen die de weg kwijt zijn, die willen namelijk het liefst een geklutst ei.

Mensen die weten wat ze willen en die gaan nu eenmaal door met een hardgekookt ei. Bij de volgers hiervan eten liever een zachtgekookt ei. Bij de twijfelaars hoort nu eenmaal een roerbak ei, al is het alleen maar voor hun overzicht een beetje te kunnen bewaren. 

De stevige eters onder ons, maak je vooral blij met een gebakken ei, al dan niet met een plak ham of kaas op een boterham.

IJdeltuiten hebben meer op met een spiegelei, maar dan wel graag met de dooier precies in het midden. Gelukvogels onder ons treffen vaak een dubbele dooier aan.

Het eten van dit product legt ons geen windeieren, maar je hoeft ook niet alles voor een appel en een ei weg te doen. Kiezen we toch eieren voor ons geld, dan slachten we nog niet de kip met de gouden eieren. Zolang ik mij ei maar kwijt kan, blijft het koek en ei tussen ons.

Zo heeft het ei al vele veldslagen overwonnen, maar het ei blijft op zijn sterkst met de punt naar voren. Laat de tegenstander op de zijkant van het vastgehouden ei dan maar beginnen met tikken.

Naast wit en bruine eieren, kent Pasen de meest kleurrijke eierentradities, gevuld of niet.

Hoe eet jij nou je ei? Breek de dag eens en tik af en toe een eitje.

©2022 Martin Wichink.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.
Rating: 0 sterren
0 stemmen

Klik hier om naar boven te gaan.