Schijthuus.

Heel af en toe kom je ze nog wel eens tegen. Een afgetimmerde wc-pot boven een ouderwetse beerput, zoals ze dat hier zeggen. Gelijk schieten mij herinneringen van ons ouderlijk huis weer binnen. Ook wij hadden er vroeger een, want riolering stond toen nog in de kinderschoenen. Het smalle raampje stond bijna altijd open, dus was het soms best wel eens koud.

Eerst nog met in repen geknipt krantenpapier om je achterwerk mee af te vegen aan een spijker, later kregen we ook netjes toiletpapier op een zelfgemaakte houder.

Als het buiten koud was, moest je wel slim zijn. Als een ander net was geweest, dan ging je er zo snel mogelijk achteraan. Dan was je verzekerd van een warm zitvlak. Dan had je ook geen haast en las de krantenknipsels wel eens weer opnieuw. Je las dan van die halve teksten, die soms wel heel mooi bij het volgende onderwerp pasten. Paste het niet, dan veegde je gewoon je kont er mee af. Papier laten vallen en de deksel weer op de pot. Je wilt niet weten wat je voorgangers allemaal achter hebben gelaten. Daar heb ik schijt aan. Het is nu haast niet meer voor te stellen, maar vroeger was het heel gewoon.

©2020 Martin Wichink.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.
Rating: 0 sterren
0 stemmen

Klik hier om naar boven te gaan.

Maak jouw eigen website met JouwWeb