De beste wensen.

Wens u allen al het goede voor 2020 toe.

De beste wensen uitspreken wordt tegenwoordig steeds moeilijker om uit te spreken, lijkt het wel. Vooral het nakomen hiervan. Zeker als je de berichten hebt gelezen van de flatbrand in Arnhem of de steekpartij in Hoorn. Hierbij zijn jeugdige verdachten aangehouden. Hoe triest kan het zijn.

Ongelukken kunnen overal gebeuren, maar als je met een mes op zak de weg opgaat, dan kan het gemakkelijk mis gaan. Zeker als je van plan bent om deze te gaan gebruiken in noodgevallen. Wat versta je dan onder noodgeval? Een ander misschien anders dan jij.

Niks blijft er dan over van de beste wensen. Niet voor de vermoedelijke dader(s), als voor de (soms onschuldige) slachtoffer(s) in deze zaken.

Dan heb ik het nog niet eens over de geleden schade. Dit kan lichamelijk, geestelijk als materiële schade zijn. Het is eigenlijk toch te gek, dat we na geraamde schade van de verzekeraars, vijftien miljoen aan schade normaal gaan vinden.

Terwijl we net de kerst in vrede hebben gevierd, met de verzoening die hier soms bij past.

Zelfs na de vuurwerkramp in Enschede, wordt de roep voor een veilige Nieuwjaars wisseling steeds groter.

Het is toch niet normaal dat hulpverleners belaagd worden, terwijl zij juist hulp bieden die het op dat moment nodig hebben. Een beetje fatsoen en respect hoort hier wel op zijn plaats.

Het leven is soms al duur genoeg en met deze extra schade wordt het wel steeds moeilijker om het leefbaar te houden voor iedereen.

Een belofte maken of doen, dan hoor je deze ook na te komen. Als ouder, als kind, volgens de normen van het fatsoen. Verantwoording hebben, als verantwoording nemen, het hoort zo bij het opvoeden en in ons leven.

Een beetje opletten kunnen we allemaal wel en dat kan een hoop leed schelen. Zodat we bij de komende jaarwisseling kunnen zeggen, het is een goed jaar geweest. Wens voor het komende jaar een ander ook het beste voor dat jaar.

©2020 Martin Wichink.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.
Rating: 0 sterren
0 stemmen

Klik hier om naar boven te gaan.