Sallandse Heuvelrug.

Boe… wat leuk dat je hier op de Sallandse heuvelrug een kijkje komt nemen. Zal je in het kort er iets over vertellen. Hier aan de achterkant van deze weide waar we ’s nachts verblijven, bevindt zich het Remmersbos. Daar grazen wij met de hele familie. Het is een stukje bos tussen de landerijen en de heidevelden op de heuvelrug.

Wij zorgen ervoor dat dit gebied openblijft voor een stukje natuurlijk bos. Wil je ons eens in actie zien, neem dan de wandelroute door het bos. In het voorjaar zijn we wel extra zuinig op onze kalveren. Kom dan maar niet te dicht bij moeders in de buurt.

Tussen het dorp Haarle en de heide, bevindt zich een bosrijk gebied, waar veel verschillende boomsoorten staan.

Aan de rand van de hei staat de Palthetoren. Deze staat er al sinds eind negentiende eeuw. Ooit gebouwd als jachthuis, maar werd later verbouwd en permanent bewoond. Er is hier vroeger een spreng geweest, die zorgde dat een vennetje vol water stond, zodat men vanuit de Palthetoren naar het badhuisje kon gaan en daar zich omkleedde voor een verfrissende duik. Nu het vennetje is opgedroogd, staat het badhuisje wel beter bekend als het heksenhuis.

De Rododendrons en Azalea’s die hier in de kweektuin bloeien zo rond half mei tot einde mei, diende vroeger als extra inkomsten voor het onderhoud. Verder was er natuurlijk verantwoorde bosbouw.

Hooggeplaatste bezoekers konden zelfs nabij de toren met een helicopter of sportvliegtuigje landen op het natuurlijke aangelegde vliegveld.

Ga je echt het heideveld op, dan kom je bovenop de koningsbulten uit. Hier heb je mooie vergezichten naar Twente en Salland. De mooiste bloeiende heide kom je zo rond augustus tegen. Daarom is dan ook voor de naam ‘Paarse Poort’ gekozen. Zowel het bos bij Haarle, de heidevelden en het gebied rond de Palthetoren kennen vele wandel- en fietspaden. Mountainbikers fietsen hun eigen vaste routes, maar kruizen de anderen ook wel eens. In deze bossen kom je wel eens reeën, dassen of vossen tegen. Op de heide kan je salamanders, hagedissen of kikkers vinden, maar je moet ook uitkijken voor de adder. In 2018 passeerde er een gezenderde wolf.

Hou je van vogels, dan moet je op het stukje van de Holterberg zijn. Daar is hun broedgebied. Het is alleen afgesloten van begin maart tot half juli. Dan begint het broedseizoen. Er komen hier vele vogelsoorten broeden. Hoewel er tachtig verschillende vogelsoorten zijn geteld, lijkt de zeldzame nachtzwaluw het hier goed te doen. Hier leven ook nog de laatste populatie Korhoenders van Nederland.

Dus al met al een prachtig en indrukwekkend gebied. Dus je kijkt maar waar je heen wilt gaan. De bordbewijzering is hier in het algemeen zeer goed. Boe… ik ga kijken waar mijn familie en vrienden zijn. Heb er honger van gekregen. Een fijne dag nog.

©2020 Martin Wichink.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.
Rating: 0 sterren
0 stemmen

Klik hier om naar boven te gaan.

Maak jouw eigen website met JouwWeb