Alles heeft twee kanten.

Boven of onder, voor of achter, linker of rechter, binnen of buiten, alles heeft twee kanten. Bij goede of slechte kant heb je ook twee kanten, maar deze vind ik wel wat lastiger. Vooral in ons leven zelf. Hoewel je het soms goed bedoeld, kan het ook slecht uitpakken. Je kan jezelf ook van de slechtste kant laten zien, terwijl je het goed voor hebt.

Als je een draaiboek maakt voor iets, probeer je het zo goed mogelijk te doen. Van de dingen die dan niet goed gaan, bekijk je het van de andere kant en probeert dan dingen te verbeteren hieraan.

Soms word je voor blok gezet en moet je gelijk kiezen. Dat kan lastig zijn, als er voor je gevoel de keuze is uit twee slechte opties, vooral als niks doen nog erger is. Het verschil tussen twijfel of zeker weten kan dan groot zijn. Laat die keuze je leven niet beheersen, want dat kost jou de nachtrust. In bed slaap je ter ontspanning voor jouw lichaam en daar behoor je niet te liggen piekeren van de stress. Zorg dat je achter je genomen besluit staat die je hebt genomen, dan is er minder ruimte voor twijfel.

Anders kan het zijn dat techniek jouw genomen beslissing uit het verleden je nu in haalt. Hier kan je niks doen of alsnog dingen aanpassen.

Honderd procent goed doen valt tegen, vooral als je iets moet of gaat delen met anderen. Meer mensen krijgt ook meer wensen. Het wordt soms schipperen of compromissen sluiten. Het gaat dan vaak om geven en nemen. Zodra dat er een veel meer neemt dan geeft, dan kan dit strubbelingen geven. Als beide het gevoel hebben dat ze meer krijgen, dan dat ze inleveren moeten, ligt een compromis als snel op tafel.

Hand op de knip houden of geld uitgeven, horen allebei bij het leven. Zolang je niet meer uitgeeft dan wat erbinnen komt, gaat het wel goed.

Wat dat betreft is het leven een groot spel, waarbij veel dingen twee kanten heeft. Je eigen mening uitdragen is een groot goed, maar bekijk dingen ook eens van de andere kant, zeker als je problemen op moet lossen met anderen om tot een compromis te komen.

Dan kunnen sommige oplossingen of meningen wel eens minder eng zijn of een kern van waarheid bevatten. Probeer het gewoon eens.

©2020 Martin Wichink.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.
Rating: 0 sterren
0 stemmen

Klik hier om naar boven te gaan.