De kleinkinderen komen.

Heb ik alles? Even kijken. Teken schriften, waterverf, hobby lijm. Als opa ben je er soms maar druk mee. De kleinkinderen komen een paar nachtjes logeren in de herfstvakantie, dus een programma is dan wel gewenst.
 
Ga ’s middags nog even naar het bos voor een wandeling en om alvast wat gekleurde herfst bladeren te zoeken van diverse bomen. Deze neem ik al vast mee in een plastic tas. Leg deze thuis tussen bladzijden in een oud Ikea boek. Er om heen klem ik stevig een paar korte brede planken, met op elke hoek een gat er in geboord. Hier druk ik een schroef door heen en draai er vleugelmoeren er op. Zo strak mogelijk, zodat het sap uit de bladeren wordt gedrukt, maar wel heel blijven. De nattigheid trekt dan mooi in het papier van het boek.
 

Het echte werk begint pas als de kleindochters komen logeren. Gezellige druktemakers in een anders redelijk rustig huis. Het liefst gaan we er met mooi weer op uit om een wandeling maken, anders is er ook nog regenkleding. Laarzen zijn al een vereiste, want sjokken en rennen door de gevallen bladeren is al een feest op zich.
Het is een feest als we mooi gekleurde herfst bladeren vinden van de diverse bomen. Opa legt dan uit hoe ze heten en hoe je het verschil kan zien tussen diverse bomen. Zelfs een verschil tussen een spar en een den kan je zien. Het verschil zit namelijk al in de naam. De S van spar staat voor single en de D van een den voor dubbel staat. De een heeft enkele naalden en de andere heeft dubbele naalden. Zo leren ze ook een stukje van de natuur.
 
Thuis wacht ons lekkere chocolademelk van oma.
De bladeren worden zorgvuldig in een dik oud telefoonboek gelegd om te drogen. Dit moet heel precies gebeuren, want de bladen mogen niet kreuken.
 
De volgende ochtend wacht de dametjes al een verrassing. Uit een dik Ikea boek komen mooie gedroogde bladeren. Deze mogen ze voorzichtig bestrijken met kindvriendelijke hobby lijm, maar wel eerst een klieder schort voor. Een voor een worden de bladeren in het tekenschrift geplakt met de juiste benaming van het blad er bij geschreven. Verderop worden de dubbele ingeplakt. Als alles ingeplakt is, moet de lijm even drogen.
 

Lekkere poffertjes heeft oma gebakken en de poedersuiker stuift heftig door de kamer, al komt het meeste wel op het bord terecht.
 
De lijm is droog, nu komt de waterverf op tafel. De dubbele bladeren krijgen een eigen lievelingskleur, ook al komt er een extra afdruk bij als de bladzijde wordt omgeslagen.

Op de laatste bladzijde schrijft opa de naam van het kleinkind met de datum er bij. Elk kleinkind heeft zo zijn eigen bladeren boek. Als afsluiting mogen ze nog hun eigen vingers verven in verschillende kleuren en dan een hand afdruk plaatsen. Dan is het boek klaar. Handjes wassen, de boel opruimen en dan is het tijd voor… frietjes. Bij opa en oma lijkt het altijd wel een feest.
 
Nu nog tolletjes maken van de meegebrachte eikels.

©2016 Martin Wichink 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.
Rating: 0 sterren
0 stemmen

Klik hier om naar boven te gaan.

Maak jouw eigen website met JouwWeb