Wintertijd en een uur korter slapen

Wintertijd en een uur korter slapen.

Wintertijd is de klok een uur achteruit zetten en je kan een uur langer slapen.

Echt niet. Als bij mij om drie uur ’s nachts de wekker af gaat, dan sta ik gelijk naast mijn bed. Gewoon omdat ik dat gewend ben en niet drie keer moet repeteren om er uit te gaan en dan ook nog met tegenzin. Nee… hup uit bed en gelijk goede zin. Nou ja, meestal dan. Nu ben ik nog slaapdronken en weet eigenlijk nog niet goed wat ik naast mijn bed doe op blote voeten en alleen maar een pyamatruitje aan. Kijk nu pas hoe laat het is, want dit is geen normale werktijd tijd. Er moet iets anders aan de hand zijn. O ja… langzaam worden mijn hersencellen ook wakker. Wintertijd, de klok moet een uur terug worden gezet. Ik draai mijn wekker een uur terug en wil deze al gelijk weer opnieuw zetten. Net op tijd kom ik er achter dat het vandaag nog zondag is en ik eigenlijk een uur langer mag gaan slapen. Dan ga ik naar de kamer toe. Gelukkig, de computer regelt het al vanzelf. De koekoeksklok is een ander probleem. De wijzers mogen niet terug worden gedraaid. Daar deze om het half uur slaat, ben ik bezig om zevenenveertig keer de klok te laten slaan, want anders staat hij op het middaguur. Zo… die staat het weer precies goed, maar dan een dag later. Ik kijk op mijn horloge. O jee, die staat nog niet gelijk op de wintertijd. Eerst weer naar boven om deze gelijk te zetten met de wekker. Nu kan ik de koekoeksklok opnieuw gelijk zetten. Als dat maar goed gaat, nu deze al twee dagen in voren is gezet. De televisie gaat aan, maar ook daar wordt het menu automatisch aangepast.  De DVD speler ook… mooi. Dan kan ik nu weer naar bed.

Slapen doe ik nog niet, want voor mijn gevoel ben ik iets vergeten. Dus ga ik weer uit bed en de boel even nakijken.

Wekker… check. Horloge… check. Computer… check. TV… check. Klok… check. Verdorie… de tijdschakelaar voor de buitenlamp. Die zit in de schuur en die is nog niet verzet. Ik schiet mijn jas er snel even overheen en loop naar de schuur met mijn sleutels. Bijna had ik die vergeten mee te nemen en had dan weer naar boven toe gemoeten om ze daar op te halen. Dat scheelt me in ieder geval twee keer traplopen.

Nu weet ik gelijk weer waarom ik een buitenlamp heb aangeschaft. In het donker en het is nog eens mistig ook, probeer ik de juiste sleutel te vinden. Voel de frisheid mijn blote benen teisteren en mijn voeten waren al koud van het zeil in de gang. Eindelijk gaat bij de laatste sleutel de deur open. De tijdschakelaar is snel goed gezet, nadat ik het licht in de schuur even heb aangedaan. Lamp in de schuur heb ik uitgedaan en de deur weer dicht. Nu ben ik dom geweest. Waarom? Als ik nu slim was geweest, dan had ik de sleutel in het sleutelgat laten zitten. Nu kan ik nog een keer de sleutelbos langs voor de juiste sleutel.

Eindelijk… nu kan ik gaan slapen. Alle klokken lopen weer op tijd. Nu mijn voeten en benen koud zijn, kan ik niet in slaap komen. Verdorie nog eens aan toe. Nu kan ik een uur langer slapen en dan kan ik niet in slaap komen. De kou heeft ook nog eens een ander probleem… het werkt op de blaas. Weer uit bed en naar beneden voor een sanitaire stop en vervolgens weer snel het bed in. Uren lig ik te woelen en draaien, tot ik in een onrustige slaap kom, waar ik ook nog begin met dromen. Wat ben ik blij dat ik uiteindelijk wakker wordt, al ben ik nat van zweet. Gelukkig bezit ik niet echt een klokkenwinkel… pff. Het duurt voor mij weer een jaar, voordat ik dit ritueel weer uit mag voeren. Voor mij hoeft het niet en mag het gelijk afgeschaft worden. Dan maar geen uur langer slapen.

©2014 Martin Wichink


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Klik hier om naar boven te gaan.

Maak jouw eigen website met JouwWeb