Onverklaarbaar bewoont.

Burgemeester en wethouders van de gemeente Fluitenberg zitten bij elkaar in een extra ingelaste vergadering. De oorzaak ligt bij een artikel van vandaag in de krant. Het is een foto van het oude recyclebedrijf Sloopgoed. Om het nog beter te zeggen, de zogenaamde arbeidswoningen die bij het bedrijf horen.

Het recyclebedrijf dat opgestart is in de jaren zestig van de vorige eeuw, heeft de toen dertigjarige Dirk Fransen geen windeieren gelegd. Het sloopbedrijf brak menig oude woningen en verlaten bedrijven af en recyclede de grondstoffen voor de wegen- en staalbouw. Hier is natuurlijk grof geschut gebruikt en het gaf vele werkzaamheden in de stad.

Zo liet Dirk woningen bouwen voor zijn werknemers, want de woningnood was hoog. In de jaren daarna kwamen er meer sloopbedrijven, dus krimpt het aanbod voor Dirk op de markt. Een voor een laten de arbeiders het werk voor wat het is. Soms op leeftijd gekomen of een andere baan gevonden. Uiteindelijk blijft Dirk op het laatst alleen over. Hij is gevonden tijdens een klus in zijn geliefde kraan met sloopkogel. Een hartinfarct maakt een eind aan zijn vierenzestigjarige leven.

Het pand wordt ontmanteld en de machines verkocht door zijn weduwe. Jarenlang staat de gebouwen te verpauperen en staan de woningen op gegeven moment op instorten. De gemeente koopt de grond symbolisch voor één gulden over voor de woningbouw.

Er zijn wel plannen voor de woningbouw, maar de vervuilde grond met zware metalen komen nu op kosten van dezelfde gemeente. Na jaren van wanbeleid, balanceert de gemeente op de rand van de financiële afgrond en tot nu toe weten ze het altijd nog te redden. Want wie weet wat er dan gebeurt, als de gemeente onder curatele toezicht komt te staan. Mogelijke aangenomen steekpenningen en belangenverstrengelingen, die eigenlijk gemeld hadden moeten worden, komen dan boven water.

Het terrein is al jaren afgezet met hekken en op de woningen hangen bordjes van onbewoonbaar verklaard.

In het laatste zit het nu fout. Op de foto in de krant is te zien dat er een fiets bij de woning staat, de elektriciteitskast aan de muur is opengebroken en er hangt nu een bordje van ‘onverklaarbaar bewoond’.

Vandaar dat de burgemeester en wethouders bijeen zijn om te overleggen wat nu te doen. Als er nu iemand in zit en daar woont, mag de persoon na zeven uur aanspraak maken op het huisrecht. Die tijd is nu al verstreken, dus wat wordt het besluit nu? Eerst de politie laten kijken ter controle of direct aangifte doen bij dezelfde politie, maar dan komt er een strafrechtelijk onderzoek, iets waar ze nu niet echt op zitten te wachten. Als er na maanden van procederen de krakers het pand zijn uitgezet, moeten de gebouwen gelijk gesloopt worden en daar is momenteel geen geld voor. Laat staan de grond te saneren. Gaat de gemeente nu failliet, dan komt het onder curatele en kunnen de heren opstappen wegens wanbeleid. De sanering komt dan op kosten van het rijk. Zo kan er een nieuwe start gemaakt worden voor het nieuwe bestuur. Nu alleen nog wachten wat de uitkomst van de vergadering zal zijn.

©2021 Martin Wichink.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.
Rating: 0 sterren
0 stemmen

Klik hier om naar boven te gaan.