Creatief in en rond Haarle 2012

Het zal ongeveer rond begin mei 2012 zijn geweest, als ik naar beneden word geroepen door mijn vriendin José met de woorden: “Er is volk voor jou”.

Natuurlijk heb ik de buitendeur al open en weer dicht horen gaan, nadat er was aangebeld. Vervolgens hoor ik stemmen in de gang en even later in de kamer beneden. Zelf zit ik boven in mijn eerder geschreven verhalen te lezen en te herschrijven, om ze vervolgens op mijn website te gaan plaatsen. Compleet met bijpassende plaatjes er bij.

Ik loop de trap af en tref daar mijn vriendin aan, in gesprek met Ria Schoot Uiterkamp. Een bekend persoon uit het dorp Haarle zelf.

 

Ria is altijd is met bloemen in de weer. Jarenlang versiert zij de kerk met deze bloemenzee. Voor bruiloften, begrafenissen en andere feestelijkheden. Ook geeft ze haar eigen workshops of levert ze op verzoek bloemstukjes.

Maar nu komt ze voor heel iets anders, al had ik een donkerbruin vermoeden waar het over zou gaan. José en zij hebben het er al in een eerder stadium over gehad, toen mijn vriendin was gevraagd naar haar hobby’s. Want dat wordt de kern van de zaak, al is ze enkele weken terug daar voor de plaatselijke Zonnebloem aanwezig.

 

Ria vertelde dus gelijk dat ze via José had gehoord dat ik bijzondere verzamelingen heb en dat ze op zoek zijn naar nieuwe talenten voor ‘Creatief in en rond Haarle’. Dit is een initiatief van een paar Haarlese inwoners, die mensen stimuleren om hun hobby’s te promoten aan de buitenwereld via een dorps evenement. Dit gebeuren vindt om de drie jaar plaats. Op één juli van dit jaar, is er ook weer een dag gepland. De datum heb ik al ergens gelezen in een van de weekkranten. De vorige keer hebben we EHBO gestaan bij dit evenement, dus onbekend is het niet voor mij. Mobiel op de fiets, compleet met koffer, reden we onze ronde en kunnen zo gelijk even bij alle deelnemers mee kijken. Maar nu willen ze me zelf als deelnemer voor dit evenement.

Ik spaar namelijk Nederlandse suikerzakjes en schrijf korte verhalen. Enkel een in het Sallandse dialect, al ben ik daar niet zo bedreven in. Maar ook gedichtjes zijn mij niet helemaal vreemd. Maar mijn hart ligt toch het meest bij de verhalen.

 

Uiteraard wilde Ria graag wat suikerzakjes uit mijn collectie zien. Zowel de suikerzakjes als de verhalen heb ik opgeslagen in ordners. Een paar ordners worden er dan ook tevoorschijn gehaald voor een totaal beeld over het verzamelen. Mijn eerst geschreven boek komt daarna in haar handen terecht. Ze is dan ook dol enthousiast met deze nieuwe deelnemer. Al ben ik er zelf eerst niet zo van overtuigd, met een ‘nee’ kom ik er niet mee weg door haar enthousiasme. Zo bijzonder vind ik mezelf ook nou weer niet, al kan ik maar weinig dorpsgenoten opnoemen, die een eigen boek hebben geschreven. De mijne is nog een gekregen cadeau ook. Verder sta ik niet zo snel op de voorgrond en werk liever achter de schermen.

Maar met mijn toestemming  als deelnemer voor dit evenement en het geleende boek , gaat ze dan ook een klein uurtje later de deur uit. Veel heeft ze niet nodig om de andere comitéleden te overtuigen.

                                                    

 

Al snel heb ik een plan in mijn hoofd hoe het er allemaal uit moet gaan zien. Eerst een verhaal over het ontstaan van mijn verzameling over de suikerzakjes. Daarna de drie zakjes die ik heb van het dorp Haarle zelf. Vervolgens suikerzakjes met en zonder plaatsnaam en dan nog enkele verschillende bijzondere series.

              

Daar achteraan komt dan een verhaal over het schrijven zelf. Hoe ik ben begonnen met schrijven en over de twee schrijverssites. De eerste is de Verhalensite waar ik jarenlang ben geweest, maar die is helaas gestopt.  En bij de tweede site Web Tales, waar ik nu mijn verhalen plaats.

                    

Ook promoot ik mijn eigen website en past dan natuurlijk de presentatie van mijn boek er tussen. Verder leg ik er ook enkele geschreven verhalen en gedichten neer. Met een goede week heb ik mijn plan dan ook helemaal uitgewerkt.

                

Ongeveer veertien dagen voor de eerste juli, is er een bijeenkomst in de sporthal voor alle deelnemers van dit evenement. Enkele personen denken dat ik voor de EHBO daar aanwezig moet zijn, maar vertel hen dan dat ik er voor mijzelf daar aanwezig ben. Ze hebben dan ook geen idee waar ik me zo met bezig houd.

Een van de nieuwe creatievelingen word ik genoemd en daarnaast komt de route door het dorp ter sprake. Mijn plek vind ik wel toepasselijk, dat is in de plaatselijke bibliotheek.

De opening zal hier voor de sporthal plaats vinden en wordt gedaan door twee wethouders uit onze gemeente, waarvan een zelf uit Haarle komt. Ons word verzocht om hier zoveel mogelijk bij aanwezig te zijn. Daarna hebben we nog tijd genoeg om naar onze stands te gaan.

 

Ongeveer een week voor aanvang wandelen mijn vriendin en ik de bibliotheek binnen. Even kijken hoe de mogelijkheden daar zijn voor onze stand en waar eventueel de beste plek is om beide hobby’s het beste tot hun recht laten komen. We worden vriendelijk ontvangen en rond geleid door de bibliotheek voor eventuele plekken waar de stands komen te staan. De keuze is snel gemaakt naar alle tevredenheid. Ik heb zo een mooi overzicht over het geheel van beide hobby’s en kan de mensen te woord staan voor wie dat willen.

Zaterdag 30 juni kunnen we onze stand in de bibliotheek inrichten en daar ben ik een klein uurtje mee bezig. Ook bewonder ik even bij de anderen deelnemers hun pas ingerichte stand, net zoals ze dat ook bij mij doen.

 

Zondag zijn alle deelnemers en het eerste publiek om 10.00 uur aanwezig bij de sporthal voor de opening. We worden feestelijk onthaald door de drumband uit Haarle. Na een openingswoord van de commissie, gaan Wethouder Ria Bakhuis en Wethouder Thea Ten Have de laatste letters van een groot bord in schilderen. Daarmee is het evenement ‘Creatief in en rond Haarle’ geopend en kunnen wij allemaal naar onze eigen stand toe. Het aanwezige publiek kan na het kopen van de route, beginnen in de sporthal.

 

Met een beetje gezonde spanning wacht ik rustig af op de dingen die gaan komen. Als er bijna drie kwartier verstreken zijn, komen de eerste mensen binnen.

De suikerzakjes is voor velen een herkenning van verzamelen, zoals de ouderen onder ons dat ‘vroeger’ vaak deden. Met name wat met toen allemaal spaarde, komen soms mooie verhalen naar boven. Sigarenbandjes, speldjes, plaatjes en ook suikerzakjes. De meesten zijn daar mee gestopt en hebben helaas dingen opgeruimd. Toch is het wel heel leuk om oude herinneringen weer op te halen.

Bij de verhalen gaat het wel heel anders aan toe. Kreten als ‘verrassend’, ‘dat had ik niet achter jou gezocht’, ‘nooit geweten dat jij dit deed’. 

Ook gaat het boek door vele handen.  De verhalen op tafel worden veelvuldig bekeken en soms gelezen. Herhaaldelijk heb ik dan ook moeten uitleggen hoe dit allemaal tot stand was gekomen.

                                                    

 

Tot mijn grote verrassing hebben meerdere mensen mijn boek besteld. Zelfs de bibliotheek wil er twee in de uitleen doen. Ook de Stichting Marcke wil er een voor in het historisch archief.

 

Achter de schermen is het wel even uitzoeken hoe dit moet. De eerste drukker en uitgever is er namelijk mee gestopt. Dat vind ik enorm jammer. Gelukkig is er wel een andere uitgeefster, die dit in zijn geheel heeft overgenomen. Alleen gebruikt zij andere programma’s op haar computer, dus moet alles nagekeken worden. Hier en daar vinden kleine aanpassingen plaats. Niettemin ben ik trots op het behaalde nieuwe resultaat en ben blij dat ik heel kort bij het origineel heb kunnen blijven.

Deze zestien boeken heb ik persoonlijk kunnen afgeven en zijn er op dit moment drie gesigneerd.

Ondanks dat er eerst wat twijfels waren, heb ik een fantastische dag gehad. Dit is zeker voor herhaling vatbaar.

Comité van ‘Creatief in en om Haarle’ bedankt voor deze mooie uitdaging, jullie doen goed werk.

 

©2012 Martin Wichink.


Reactie plaatsen

Reacties

Martin Wichink
7 jaar geleden

Volgend jaar is het weer Annemarie en natuurlijk doe ik weer mee. Kan zelfs nu de stukjes in het dorpskrantje er aan toe voegen.

Anne-Marie Hoogendijk
7 jaar geleden

Dat is het hè van jezelf vind je het niet bijzonder maar anderen vinden dat wel. Binnenkort voor de volgende editie

Martin Wichink
12 jaar geleden

Daarvoor was ik destijds het logo nodig Max. Dank dat ik het mocht lenen. Misschien levert het alleen maar nieuwe lezers en schrijvers op. Schrijven doen we nog wel even voort.

Martin Wichink
12 jaar geleden

Dank je wel Coja. Blijf voorlopig nog wel even schrijven.

Martin Wichink
12 jaar geleden

Trots ben ik ook Mandy. Dank je wel.

Max
12 jaar geleden

Leuk voor Haarle en voor Haarle15 ;)
Gefeliciteerd met je 2e druk en je succes!

Cojo
12 jaar geleden

Wat en leuke dag met een nog leuker vervolg! Proficiat en veel succes verder.

Cojo
12 jaar geleden

Wat en leuke dag met een nog leuker vervolg! Proficiat en veel succes verder.

Mandy
12 jaar geleden

En trots mag je zijn!

Gefeliciteerd, zeg! :-D

Rating: 0 sterren
0 stemmen

Klik hier om naar boven te gaan.

Maak jouw eigen website met JouwWeb