Onverwachte gezinsuitbreiding.

Boer Knelis staat fluitend tussen de aardbeiplanten die hij vorige week al heeft geplant. Er moet koemest bij de planten. De greep vol mest schudt hij langzaam heen en weer, tot het uiteen valt en de kleinere stukken pet de punt onder de bladeren wordt verwerkt.

Dan hoort hij een ander geluid. Een die hij wel kent, maar nu even niet direct thuis kan brengen. Het mauwen van een jong katje. Nu ziet hij het katje ook. Boven op een boomstronk geklommen en durft er waarschijnlijk niet meer af. De Lion King in het klein, daar moet Knelis even aan denken. Met een paar grote passen is de boer snel bij het mauwende katje. Zijn grote hand pak het katje in een beweging op en voorzichtig wordt dit kleine natuurwonder op de grond gezet. Knelis zou verwachten dat het beestje gelijk naar de moeder zou gaan, maar deze twijfelt. Het katje blijft mauwen, maar Knelis krijgt niet de kans om het opnieuw op te pakken.

Langzaam komen ze bij de droge sloot, die langs een drukke weg loopt. Onder in de sloot ontdekt Knelis nog meer jonge katjes.

Maar waar is de moederpoes? Speurend kijkt Knelis in het rond en al snel ontdekt hij het aangereden lichaam langs de weg. Het beweegt niet meer.

Knelis kan het mauwen nu wel begrijpen en loopt terug naar de boerderij. Een krat met een deksel wordt op de kruiwagen geplaatst en rijdt zo terug naar de droge sloot. Een voor een worden de katjes nu gevangen en in het krat gestopt. De moederpoes wordt in de berm gelegd.

Op de boerderij maakt Knelis eerst een hok met water en voerbakken. Dan worden de katjes een voor een uit het krat gehaald en op het verse stro gezet. Gelukkig kent Knelis zijn boerderij ook jongvee als fokker van het Holstein koeien, dus biestmelk is wel voor handen. Maar eerst eens kijken hoe het de komende dagen gaat. Een katje wil hij wel houden, maar niet allemaal. Dat staat Klaartje zijn vrouw niet toe en ze heeft gelijk.

Zo, water hebben ze al en nu even Klaartje waarschuwen over de gezinsuitbreiding.

Samen staan ze even te genieten, nu de katjes lebberen van de biestmelk. De advertentie van gratis poesjes afhalen kan nog wel even wachten.  

©2021 Martin Wichink.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.
Rating: 5 sterren
1 stem

Klik hier om naar boven te gaan.