Wijnkennis of kennis van wijn.

Hoe staat het met uw wijnkennis? Die van mij is niet zo hoog vrees ik. Natuurlijk weet ik het verschil tussen witte, rosé en rode wijn. Oktober de wijnmaand is, wanneer de druiven geoogst worden.

Dat de een lekker is bij vis en de ander bij vlees, maar dan houdt het voor mij dan ook al op.

Met het uit eten gaan, wat we allemaal wel eens doen, drink je soms een wijntje wat bij het gerecht past. Kom je thuis, dan ben je de naam van de heerlijke wijn al vergeten. Alleen dat al houdt je soms al tegen om het nog eens te proberen.

 

Zoals vaak bij problemen het geval is, wordt er in de buurt een oplossing ontdekt. Het is vast een nieuw concept, die zich vast als een olievlek zal uit bereiden. Of moet ik hier spreken van een wijnvlek. Het concept is simpel, als doeltreffend. Twaalf restaurants in een regio steken de koppen bij elkaar. Ze zetten elk drie menu’s die zij serveren op hun kaart en leveren daar uit eigen wijnkelder de bijpassende wijn. Deelnemers krijgen dit pakket thuis gestuurd.

Zo leer je wereldwijnen drinken bij uitstekende recepten, van verschillende restaurants. Verrassend is dan de vaste prijs, waardoor je met korting  daar uit eten kan gaan. Leuk om eens een dame hoffelijk mee te verrassen.  

Je kan proberen om bijvoorbeeld zelf mosterdsoep te maken. Een heerlijk stuk vlees te braden of een vis te roken of stomen. Maar als je het allemaal wilt maken voor de eerste indruk, dan gaat er geheid vaak wat mis. De smaak is net niet helemaal goed of er brandt wat aan. Hoe vervelend is dat. Hopelijk kan je er samen om lachen, want dat is wel gezond.

 

Voor een eerste keer kan je dan beter geen risico nemen. Dan kies je bijvoorbeeld voor restaurant De Liefde.

Dan heb je het eerste romantische punt al binnen. Vervolgens kies je voor de mosterdsoep, een van hun beroemde soepen. Al vijf jaar de beste mosterdsoepmaker op rij.

Hoe romantisch is het dan om dit een vervolg te geven met de keuze die chef-kok Margreet jullie op de menukaart voorstelt. Je kan dan daarna beter vinoloog Ben vragen om een bijpassende wijn bij dit gerecht. Die zorgt dan voor dat de ultieme smaakpapillen van de tong geprikkeld worden voor een onvergetelijke maaltijd. 

Als afsluiting een liefdevol dessert met  ijs en chocolade of kies je liever voor een nagenieter. Je avond kan dan niet meer stuk.

Thuis gekomen neem je hoffelijk haar jas aan. Steekt romantisch de al klaargezette kaarsen aan. Snij snel blokjes kaas van de kaasboer op een plankje en serveert daar een heerlijke rode wijn uit het thuispakket bij.

Dan zullen er vast nog veel van deze gezellige etentjes en avonden volgen. Hoeveel Valentijn wil je het hebben en niet alleen in februari.

 

©2017 Martin Wichink.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.
Rating: 2 sterren
1 stem

Klik hier om naar boven te gaan.