Wielrennen.

Philippe Geubels had er al eens over. Wielrennen is de beste sport om vreemd te gaan. Je kan overal naar toe fietsen of gezien worden in wielerkleding. Dat je een uur of vier a vijf weg blijft is heel normaal. Net als je gelijk wilt douchen na jouw gemaakte rit, want je ruikt toch wat anders. Je moet vooral niet gaan liegen tegen je vrouw.

“Hoe was het?”

“Goed. Ben diep gegaan. Heb wel het gaatje dicht gereden.”

 

Hoe grappig het ook klinkt, het zette mij wel even aan het denken. Google er bij gehaald en wat blijkt… zes procent van de bevolking boven de achttien jaar doet aan wielrennen. Best wel veel he.

Stel je eens voor dat Philippe dit ergens heeft gelezen of gehoord en voor een deel gelijk heeft.

Zou daar de uitdrukking vandaan komen, dat je het op een oude fiets moet leren? Wat dan te denken als je in een van de winkels komt van ‘Mijn fietswereld’ of je fiets een onderhoudsbeurt nodig heeft. Bandjes controleren, ketting spannen, versnelling stellen bij een grote beurt.

Even een kijkje nemen bij een rek kleurrijke wielerkleding, naast een boarding van Leontien van Moorsel voor een proloog.

 

Zacht voelt de zeem als jij met je duim over het de stof wrijft en beseft dat deze zijn sporen verdiend door zijn vochtregulatie en demping. Door de drie of vier way stretch broek met op de tedere delen de juiste uitsparingen kan deze uniseks modellen je laten uitzien als een prof. 

 

Anticiperen moet je toch al als deelnemer in het verkeer. Zou daarom in de wielersport waar de meest mannen in domineren, niet overal  camera’s bij willen hebben, zoals bij een sanitaire stop, waar je geholpen wordt door een meesterknecht. Wat later misschien juist de overwinning heeft opgeleverd door een klim of sprint.

Dan komt misschien de roze leiders trui van Tom Dumoulin wel in een heel ander daglicht te staan. Snel even snot of ander slijm weg poetsen, voordat je door rondemissen gekust word op het podium.

 

Klinkende namen hebben deze toppers uit het wielerverleden soms ook: Joop Zoetemelk, Peter Winnen, Gerrie Kneterman. Ook deze namen bekijk je dan heel anders in dit context.

 

Daarom schuilt er waarschijnlijk ook juist hier het gevaar van vreemd gaan. Uit de sleur stappen en iets nieuws willen. Er over op kunnen scheppen met je collega’s hoe vaak je geschakeld hebt. Al moet je de kick en spanning van het betrappen niet onderschatten. Daarom wordt er vaak ook gefietst in groepsverband. Men kan dan oefenen op ‘de koers hard maken’ (hard rijden om ontsnappingen onmogelijk te maken), sprint aantrekken (je wilt weer de snelste zijn, zoals je allemaal eens mee gemaakt hebt tijdens een oefening), een kwak geven (iemand bewust een duw geven, zodat jij kan winnen)

Anders wordt het als bewust alleen op pad gaat. Je wilt op karakter fietsen, goede benen hebben, stevig in het zadel zitten en ook nog eens kunnen lossen.

 

Vervolgens thuis komen, douchen en dan heerlijk samen op de bank naar het wielrennen kijken. Er zal vast wel een tompouce omgetoverd worden naar Tom’s poes. Senseo dark zorgt voor een lekkere koffie met een sterke smaak.   

Al kijkende naar een valpartij, besef je hoe deze sport bereden wordt, verbroederd en dat lekke banden zorgt voor achterblijvers of mensen die gezien zijn.

 

©2017 Martin Wichink


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.
Rating: 0 sterren
0 stemmen

Klik hier om naar boven te gaan.

Maak jouw eigen website met JouwWeb