Namen.

Jos, Hennie, Guus, Jan, Rene, Bobbie, Anne, Tonnie, Kees, Pim, Willie, zijn hele gewone namen uit de vorige eeuw, al dan niet geschreven met een Y hier en daar op het eind in plaats van IE. Onze ouders waren hun tijd al vooruit. Dat is tegenwoordig met de nieuwe kindernamen wel heel anders. Nu luisteren ze naar bijvoorbeeld: Mila, Zoë, Yara, Kira, Mea, Tess, Kai, Nout, Jurre, Jayden of Liv. Hier merk je wel heel duidelijk de buitenlandse invloeden. Dat kan natuurlijk heel goed door het horen van namen op vakantie, maar ook gehuwd of samenwonend zijn met iemand van een oorspronkelijke buitenlandse komaf. Verder speelt natuurlijk internet een grote rol. Filmacteurs, zangers of een ander bekend iemand uit de samenleving, spelen ook regelmatig een rol mee.

Toch als je deze namen goed bekijkt, zijn die van onze ouders zeker geschikt voor transgender namen. Als ze uiteindelijk zelf willen, hoeven ze daar niks aan te veranderen. Al blijft het natuurlijk hun eigen keus.

Met de namen die tegenwoordig worden gebruikt, zal dat een stuk moeilijker zijn. Tenzij dat we het heel gewoon gaan vinden welke naam iemand draagt. Hierbij bedoel ik dan een jongen met een meisjesnaam en andersom. Laat ik daar even duidelijk in zijn.

Onze ouders daarin tegen, kenden maar een beperking aan namen of ze moesten iemand kennen/treffen uit een andere provincie.

Dat gebeurde wel eens op de vroegere veemarkten en grotere kermissen, waar vroeger vele liefdesstelletjes elkaar voor het eerst ontmoeten.

Boerenknechten en dienstmeiden hadden daarvoor wel eens een dagje vrij. Verder waren ze vaak afhankelijk van de goedheid van hun broodheer.

Aan de andere kant om niet te ver van het onderwerp af te dwalen, is het op school natuurlijk wel gemakkelijker op geworden. Waar je vroeger misschien wel vier of vijf Kees of Jannen in de klas had en deze gelijk op of om keken bij het aanroepen van hun naam, kijken er nu maar een of hooguit twee op.

Uiteindelijk mag je blij zijn dat je een naam hebt gekregen. Zo hoor je er tenminste bij en ben je geen nummer.

©2020 Martin Wichink.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.
Rating: 0 sterren
0 stemmen

Klik hier om naar boven te gaan.