Moederdag, vaderdag.

Overal wordt dit als speciale dagen gezien en gevierd. Vaak komen er dan kleine cadeaus aan te pas om een van beide te eren die dag.

 

Het is al jaren geleden dat een goede vriendin mij vroeg, ben ik wel een goede moeder? Ze had net haar beide kinderen overgeplaatst naar een andere school vanwege pesten. Dit had ze aangekaart bij schoolleiding, maar uiteindelijk was er weinig mee gedaan. Vandaar dat ze deze radicale beslissing had genomen.  De omgeving van haar reageerde nogal verdeeld, dus vandaar dat ze twijfelde.

 

Natuurlijk is zo iets altijd moeilijk te beoordelen op afstand. Kinderen uit hun vertrouwde omgeving halen, waar ze al een aantal jaren verblijven en vriendjes hebben. Juist omdat het leergedrag er onder te lijden had, hadden ze deze beslissing genomen samen met haar man.

 

Ik stelde haar een wedervraag. Wat vindt jij hoe een goede moeder moet zijn in jouw ogen? Zoals ik het zelf zie, is een moeder bewust zorgzaam voor haar kinderen, ongeacht wat anderen denken of zeggen. Iedereen doet het op een eigen manier en welke is nou echt goed?

Wanneer je het als ouders goed hebt gedaan, zal later pas blijken. Als ze het huis uit zijn en op eigen benen staan en dan nog steeds naar huis komen voor een gezond advies van vader en moeder, dan heb je het goed gedaan. Er is dan wederzijds respect voor elkaar.

 

Beide kinderen zijn inmiddels het huis uit en hebben hun weg gevonden in hun leven. Regelmatig komen ze naar huis en sinds kort zijn ze voor het eerst opa en oma.

 

Meningen kunnen soms een mens beïnvloeden, maar  zolang je zelf achter een genomen beslissing kunt staan, dan is het goed. Je hebt deze niet voor niets genomen en vaak ook niet in een ogenblik. Pesten is sluimerend, maar gelukkig wordt hier steeds meer aan gedaan.

Ze is achteraf blij dat ze toen door heeft gezet en haar eigen weg in is geslagen.

 

©2017 Martin Wichink.


Reactie plaatsen

Reacties

Martin Wichink
7 jaar geleden

Dat ben je wel en oma. Vraag het anders je kinderen maar. Ze komen nog steeds met vragen naar jullie huis.

Anne-Marie Hoogendijk
7 jaar geleden

en ik weet nog steeds niet of ik een goede moeder ben hahaha

Rating: 2 sterren
1 stem

Klik hier om naar boven te gaan.

Maak jouw eigen website met JouwWeb