Welk masker draag jij?

Maskers voor het gezicht kent al een eeuwenoud bestaan. Ik zal er voor jullie een paar de revue laten passeren.

In de oudheid kennen ze dodenmaskers, maar ook gelaatmaskers gesneden uit hout, leer, was of andere materialen. Die dan de duivel moest verbannen of andere boven natuurlijke krachten. Dit gebeurde al jaren voor de geboortetelling van Christus.

Heel anders is het als een masker wordt gebruikt voor rituelen als trouwen en rouwen. Dit gaat vaak gepaard met een rituele dans. Dit zie je bij primitieve stammen, zoals bijvoorbeeld de indianen.

Hoofddoeken of gelaatsbescherming vind je meestal weer in Bijbelverzen. Voor de een is het nu nog geloof, voor de ander is het een oude ritueel, zoals bij een oude klederdracht uit de vorige eeuw(en). Het is maar net met wat voor geloof jij aanhangt.

Anders wordt het als je het gebruikt voor goed en slecht. Soldaten kennen maskers voor uitstraling en bescherming. Inbrekers gebruiken het om niet herkend te worden bij het insluipen, net als bij een arrestatieteam voor een inval.

Zorro had daarin tegen een masker als herkenning, maar wilde ook niet herkend worden.

Een gezichtsmasker in de gezondheid is weer een hele andere vorm. Je reinigt je huis en het ontspant ook nog eens. Voor elk huid is er wel iets te vinden. Voor een droge huid ben je hydraterende maskers nodig. Die drogen je huid niet verder uit en hersteld het vochtbalans.

Mocht je last hebben van een vette huid, dan kan je het beste een kleimasker gebruiken. Deze absorbeert overmatige talg en heeft een zuiverende werking.

Bij een gecombineerde huid is het kunst om beide maskers te gebruiken op de juiste plekken. 

Geïrriteerde huid kan je het beste bestrijden met een zogenaamd blackhead masker. Deze neem de bacteriën en dode huidcellen mee bij het afhalen van dit masker. Het zorgt voor een diepe en grondige reiniging van je huid.

Voor een normale huid gebruik je een crèmemasker of een peel-off masker. Je huid zal na het verwijderen zacht aanvoelen.

Als je wat ouder wordt en je wilt rimpels tegen gaan, dan kan je een anti-againg masker gebruiken. Door gebruik van algen, hyaluronzuur, vitaminen en mineralen hierin, zal de huid zich langzaam verstevigen.

.

Als we last hebben van lichamelijke ongemakken, dan dragen we soms ook een masker. Bij bijvoorbeeld de pijn verbijtend, zeggen we dat het wel gaat en strompelen we verder. Bij intens verdriet of verlies, luchten we ons hart alleen bij een goede bekende. Heel begrijpelijk allemaal, want je wilt niet altijd zeuren.

Dan de bekende feesten zoals Sint Maarten, Halloween en carnaval. Dan verkleden wij ons met een masker, zoals we normaal niet willen zijn. Hoe gekker hoe beter. Soms gaat dat gepaard met overvloedige drank, terwijl kinderen de deur langs gaan voor de nodige snoeperij.

Dan blijft er nog een hamvraag over. Welk masker draag jij?

©2019 Martin Wichink.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.
Rating: 0 sterren
0 stemmen

Klik hier om naar boven te gaan.

Maak jouw eigen website met JouwWeb