Seizoenarbeiders in Haarle.

Dit jaar zijn ze weer rijk vertegenwoordigd. Wie, vraag je?

De seizoenarbeiders in Haarle. Of heb je ze nog niet gezien? Ze bewerken de felgekleurde stroken langs diverse wegen.

Moet je maar eens goed opletten. Vaak hoor je hun geroddel wel, als ze in hun eigen vreemde taal spreken.

Wist je dat er zelfs illegaal hotels voor hen zijn gebouwd in Haarle. Heb er zelf al zeker vijf geteld.

Helemaal illegaal is het natuurlijk niet, want het heeft wel in alle regionale kranten gestaan. Alleen niet gezien bij de vergunningen aanvragen in onze gemeente. Zelfs de eigenaar van hotel de Haarleberg heeft er niet eens bezwaar tegen, want echte concurrentie is het niet voor hem.

Het gaat hier namelijk om de insectenhotels, die in en om Haarle zijn geplaatst.

Dit om de bijen populatie in stand te houden. Hiervoor worden al enkele jaren groenstroken ingezaaid met zaad voor wilde bloemen. Deze stroken worden dan ook zo laat mogelijk gemaaid door de gemeente. Het geeft een fleurige blik als je hierlangs loopt of fietst. Je wordt ook nog eens vrolijk van die zoemende bezige bijtjes.

Als je daarnaast ook nog eens de zwaluwen ziet scheren in de ochtend of avond over de weilanden, dan merk je dat de populatie van insecten in Haarle weer meer is toegenomen.

Of je ziet een ooievaar, die achter een tractor aan loopt. Die het gras aan het oprapen is voor het inkuilen. Vangen zo wegspringende kikkers. Zie je liever een duikende valk of buizerd, die na het bidden een veldmuisje pakken met hun klauwen.

Dan zie je dat de natuur soms ook hard kan zijn. Het maakt ons mooie landschap ook zo breed en divers. Laten we er dan samen voor waken, dat we in dit prachtige gebied mogen wonen. Maar dat we deze ook behouden voor de volgende generatie. Daar werken deze seizoenarbeiders met onze hulp al hard genoeg voor.

©2017 Martin Wichink.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.
Rating: 0 sterren
0 stemmen

Klik hier om naar boven te gaan.