Geschiedenis van Nicolaas de eerste.

We schrijven 1668 toen de Romeinen werden verslagen door de Spanjaarden en Galliërs. Dit moest uiteraard gevierd worden met veel drank en lekker eten. Dat het feest tot in de late uurtjes doorging, wisten ze in de wijde omtrek, want het galmde nog lang na in de jungle.
Negen maanden na het spelletje ezel prik, werd Nicolaas geboren op 5 december, als zoon van een Spaanse vader en een Galliërse moeder. Al gauw bleek dat de kleine Nicolaas niet was opgewassen tegen de zeer wisselende temperaturen en grillige weersomstandigheden.
Dus verhuisden vader, moeder met de kleine Nicolaas naar het warme Spanje. Als opgroeiende jongen was Nicolaas niet altijd even braaf en werd dan ook wel betiteld als “heilig boontje” van het dorp.
Dat hij later bij de paters in de leer ging en via diverse cursussen in marmer met de beitel en houten hamer en daardoor opklom tot het allerhoogst, mag dan voor sommige een raadsel zijn.


Als heilige met Sint voor je naam, mocht je vele reizen maken. Zo kwam hij ook eens in het arme Hollandia, waar nog verre familie woonde. Hij besloot al gauw om 1 keer per jaar alle mensen daar een kado te geven en wel op 5 december.
Hij telde de mensen en kwam op 80.000 pakjes uit. Alles werd genoteerd in een dik boek. Ook dacht hij na over het vervoer daarvan. Over land ging het niet, omdat daar nogal struikrovers actief waren. Ook al wist hij dat Robin Hood het voor de armen opnam.
De schoener waar hij nu mee voer, was te klein voor alle pakjes. Met een paar Bataven richten zij de succesvolle BV. op, namelijk de VOC.
Met de vele internationale vrachten, zorgden zij ervoor dat Hollandia op de wereldkaart kwam, al was het met stip. Gestaag werd Nederland (het vroegere Hollandia) rijker en rijker.
De rijke familie Smit-tak nam de zeer verouderde VoC over voor 1000 dukaten en ging langzaam over op de modernere stoomschepen.
Omdat het vervoer van pakjes niet echt bij ladingen van de firma Smit-tak paste, kreeg de Sint voor al die gulle jaren een groot stoomschip kado.
Gelukkig was in Spanje de gewoonte dat als je de zwarte piet werd toegespeeld, dan moet je de Sint helpen met cadeau’s inpakken. Dat is maar goed ook, want Nederland (het vroegere Hollandia) groeide gestaag door naar in 1999 tot 15 miljoen inwoners. Dus mag je blij zijn met het cadeau wat nou voor je staat en pak het maar gauw uit.

 

Groeten van de Sint en z’n toegespeelde “Zwarte Pieten”.

 

©2011 Martin Wichink.


Reactie plaatsen

Reacties

Martin Wichink
4 jaar geleden

Fijn dat het jou kon bekoren Edith. Leuk dat je even bent komen lezen.

©Inspiratiewater (EE)
4 jaar geleden

Leuke, luchtige vlot geschreven nonsens-biografie van onze Goedheiligman, Martin.
Die familie Smit-Tak met hun rederij die de VOC overnam, wat een fantasie! Of niet...

Fijn, dat dit verhaal de aanzet is geweest tot vele werken van jouw hand.

Martin Wichink
7 jaar geleden

Tja, Anne-Marie, soms probeer je eens wat. Het moest een stukje zijn om voor te lezen, maar wat bij elk kado zou passen.
Dit is het geworden. Het klopt en het klopt ook weer niet en toch prettig gestoord om voor te lezen.

Anne-Marie Hoogendijk
7 jaar geleden

haha mooie stukjes geschiedenis aan elkaar geplakt

Martin
12 jaar geleden

Dit was een van mijn eerste verhalen Maarten. Deze heb ik geschreven, omdat ik een verhaal wilde, wat bij elk kado kon passen. Deze is al meerdere keren gebruikt.

Maarten54
12 jaar geleden

Prachtig mooi verhaal! We hebben lekker moerten lachen

Maarten54
13 jaar geleden

Heerlijke kul, graag gelezen Martin

Rating: 0 sterren
0 stemmen

Klik hier om naar boven te gaan.

Maak jouw eigen website met JouwWeb