Haarle wordt harder.

Ons dorp is nog altijd even sociaal als altijd hoor, maak je maar niet ongerust. Laatst liep ik weer eens te wandelen door de straten van Haarle. Wat mij opviel waren de trottoirtegels. Keurig in verband gelegd en ook in de bocht loopt die mooi door. Wat mij op dat moment bezighield waren het aantal. Hoeveel tegels zouden er langs de weg liggen?

Heb ik het nog niet eens over het aantal in de paadjes achter onze huizen of in je eigen tuin. Ik zou het zo niet weten, maar als dat er honderdduizend zouden zijn, zou het mij niet verbazen.

Dan ga je verder kijken. De klinkerwegen is ook al zo’n punt. Veel verschillende soorten waaltjes zorgen ervoor, dat we ons gemakkelijk kunnen voortbewegen. Ook hier zijn wel een aantal waaltjes in onze tuinen te vinden.

Maar ook Haarle gaat de moderne tijd mee. Grind in de tuinen en wel in allerlei kleuren en soorten. Zie regelmatig van die bulkzakken staan.  Zou zo de bodem niet langzaam dicht slippen?

Hopelijk krijgen we niet allerlei stedelijke problemen. Waar ze het regenwater moeilijk kunnen afvoeren. Waar soms pleintjes of groenstroken dienen als opvangbak van regenwater, bij een langdurige regenval. Dit zou ons steeds vaker te wachten staan, tenminste als we de weerprofeten mogen geloven. De aarde warmt langzaam op.

Misschien moeten we de tuin slimmer indelen. Zodat waterafvoer centraal staat. Op het laagste punt planten of struiken, die het water wel lusten. Of gaan we het regenwater zelf opvangen voor eigen gebruik, om bijvoorbeeld het toilet door te spoelen na gebruik in ons kleine huisje.

Misschien is ruilverkaveling ook wel een mogelijkheid. Regenwater afvoeren en verpompen naar de droge gebieden in de bossen. Zo zouden we een klein beekje kunnen aanleggen. Een drinkvijver voor de wilde dieren of een waterpartij bij het OERR bos voor de kinderen. Een extra attractie met wetenschappelijk onderzoek, terwijl de ouders op het terras zitten.

Haarle verhard zich, maar samen kunnen we met de mogelijkheden om gaan. Gaan we voor een lang  leven in duurzaam dorp? De toekomst zal het leren.

©2018 Martin Wichink.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.
Rating: 0 sterren
0 stemmen

Klik hier om naar boven te gaan.

Maak jouw eigen website met JouwWeb