Haarle15 historie.

Het zal zo rond 2002/2003 zijn geweest, toen ik mijn verhaal klaar had voor Sinterklaas. Wilde geen gedicht schrijven, maar een heerlijk kul verhaal wat bij elk cadeau of surprise kon passen. Het verhaal ‘Geschiedenis van Nicolaas de eerste’ is daarna al vele malen gekopieerd.

(Het verhaal staat hier ook op de site)

Zo ook op mijn werk werd er smakelijk om gelachen. Een vervolg ‘Kerstverhaal in juli’ , was dan ook snel als opdracht er achteraan geschreven. Beide staan op mijn website www.haarle15.jouwweb.nl

 

Kreeg opnieuw te horen dat ik na het schrijven van Sinterklaasgedichten, meeschrijven in feestgidsen en nu na deze twee verhalen, dat ik hier meer mee moest gaan doen.

Mijn partner José heeft dit opgepikt en mij een schriftelijke cursus korte verhalen schrijven cadeau gedaan met mijn verjaardag. Niet wetende waar dit nieuwe avontuur zou stranden, heb ik alle lessen gemaakt en ingestuurd.

 

Na hier en daar een correctie, was het algemeen wel voldoende en was de beoordeelster wel tevreden. De laatste retourenveloppe kwam binnen en de cursus was voorbij. Zag zelf de meerwaarde van een certificaat die ik eventueel nog kon halen, hierbij niet van in.

Daar sta je dan, een map met verhalen en opdrachten, gemaakt en beoordeeld door een persoon. Wilde het door meer mensen laten beoordelen, dus op zoek of er een schrijverssite te vinden was op internet. Kwam vijf of zes sites tegen en ben die gaan bekijken. De een sprak me meer aan dan de ander. Soms door voorwaarden, maar ook door onderlinge bekvechten, bleef uiteindelijk de verhalensite over, waar ik januari 2005 mijn eerste werkstukjes plaatste.

 

Daar leerde ik leuke mensen kennen uit de schrijverswereld. Soms waren ze kritisch, maar oprecht. Kreeg tips hoe het beter kon, maar leerde nog veel meer door te lezen bij hoe anderen hun verhalen of gedichten schreven. Door reacties te plaatsen, kwamen ze ook steeds vaker bij jou kijken. Het belangrijkste is, als je echt wil, kan je veel leren. Bij Web Tales is dit niet anders.

 

Soms is het ook een kwestie van jezelf uitdagen. Meedoen aan de geboden wedstrijden, niet alleen op de website zelf. Je hoeft niet altijd te winnen, maar voor die keren dat het je wel een keer lukt, dan is het een kroning op je werken.

Voor mij staat plezier altijd voorop. Ben al lang blij dat ik begrepen word over wat je schrijft. Hierbij wordt soms droge humor gebruikt in verhalen, maar voor die dat niet begrijpen, kan het ook een belediging zijn, net als bij woordgrappen. Weet wanneer je dit kan doen of leg het er dik bovenop, zodat er geen verwarring over ontstaat. Heb ook liever een eerlijke mening, dan een reactie die lijkt op de vorige tien reageerders. Wees ook daarin creatief met woorden.

Voor het schrijven van verhalen en gedichten voel ik me hier prima thuis. Het enige wat ik nog moet leren, is het voorlezen van je eigen werken in het openbaar. Dat heb ik nu drie keer gedaan met veel moeite, maar daar liggen nog vele verbeterpunten. Ook tips hierover zijn welkom.

 

Al met al een prima plek, om jouw werken te laten beoordelen door anderen. Een stukje controle van de administratie heb ik geen moeite mee. Zie dat meer als een stukje veiligheid. Zodra je zelf gaat vrezen, dan doe je waarschijnlijk al iets wat eigenlijk niet mag volgens de regels. En die zijn altijd nog vrij soepel.

©2018 Martin Wichink.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.
Rating: 0 sterren
0 stemmen

Klik hier om naar boven te gaan.

Maak jouw eigen website met JouwWeb