Rotonde.

Het valt soms niet mee om automobilist te zijn. Neem nou deze foto eens bij de hand en bekijk deze is goed. Het eerste bord is duidelijk, U nadert op een 60 km/uur weg een voorrangskruising en dient voorrang te krijgen op het verkeer van rechts. Daar heb ik geen moeite mee.

Bij het tweede bord, dien je de wegversmalling met een adviessnelheid te passeren van 30 km/uur. Dit is ook prima te doen bij een gevaarlijke situatie.

Dan het derde bord. Waarschuwing voor fietsers van links en rechts. Op zich niks mis mee, maar wel gek als je op een voorrangskruising bevindt van het eerste bord.

Maar goed, je let weer scherp op de weg en mag als eerste de wegversmalling over. De eventuele tegenligger zou op jou moeten wachten. Dan kom je het bord tegen, waar je een voorrangskruising nadert en door de haaientanden met waarschuwingsbord erbij, verplicht bent om te stoppen bij kruisend verkeer. Je zou volgens het eerste bord toch voorrang krijgen op het verkeer van rechts?

Na het oversteken van het fietspad, zie je opnieuw een wegversmalling. Hopelijk staat daar geen tegenligger te wachten en jouw gewenste doorstroming belemmerd.

Hier is duidelijk een bordenfanaat aan de gang geweest. Misschien komt deze ambtenaar zelfs wel met zijn fiets op het werk en heeft de persoon in kwestie misschien zelfs geen eigen rijbewijs.

De oplossing zou gemakkelijker kunnen en mensvriendelijk voor iedereen. Plaats hier eenvoudig een rotonde, waar fietsers voorrang hebben. Afremmen moet je toch al, fietsers hebben voorrang en je hebt een vlotte doorgang, zonder dat je op een tegenligger hoeft te wachten. Hoe simpel kan het zijn, zou je dan kunnen zeggen.

Dus ambtenaar, kom eens van jouw bureaustoel af en ga ter plekke de boel eens bekijken. Als je verstandig bent, voer je het aanrijden van vier kanten uit. Als automobilist en als fietser. Dan merk je hopelijk snel genoeg, dat het bijplaatsen van borden niet altijd het juiste effect heeft.

©2021 Martin Wichink.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.
Rating: 0 sterren
0 stemmen

Klik hier om naar boven te gaan.

Maak jouw eigen website met JouwWeb