Jan de weerman.

"Dan schakelen we nu over voor ons vaste weerpraatje met Jan de weerman." Meteen drukt Guus een schuif naar boven op zijn paneel, om zo de verbinding tot stand te brengen.

Een denderend geluid komt de studio binnen via de geluidsboxen.

 

“Hallo Jan, wat hoor ik nu toch van geluid?”

“Hallo luisteraars, hallo Guus. Er trekt hier momenteel een flinke onweersbui over het schuurtje waar ik momenteel even schuil. Deze heeft een zinken dak en door de hevige stortbui klinkt nu alsof er hagelstenen op het dak kletteren.”

"Dus dat is het weerbeeld voor vandaag?”

“Ja, we kunnen pittige buien verwachten vandaag, mogelijk met onweer. Dat heeft zijn weerslag op de temperatuur voor vandaag." BANG.

"Ja luisteraars, dit was een heuse inslag in een boom. Dit hoor je niet zo vaak live op de radio. Maar in de verte wordt het gelukkig al weer wat lichter aan de horizon.”

“Wat gaan we het komende weekend voor weer krijgen Jan?”

“De komende dagen zal het weer zich langzaam verbeteren. De zon zal meer te zien zijn en de temperaturen lopen op naar zomerse waarden. Een aanvoer van warme lucht uit het zuiden waait naar ons toe. Vijfentwintig graden worden dan met gemak gehaald door een hogedruk gebied die langzaam onze kant op komt.”

“Dat is goed nieuws Jan. Gaan we nu over naar de spreuk van de maand.”

“Het is droog en het zonnetje komt tevoorschijn, dus loop ik nu naar buiten toe voor een betere verbinding.

Maar nu de spreuk: ‘In juni koude en een regenvlaag, ziet het boerke niet zo graag.’

BOEMER DE BOEM. Een hels kabaal klinkt op de achtergrond.

“Bliksem, wat is dat nou weer voor geluid. Ben je er nog Jan?”

“Ja Guus ik ben er nog. Het schuurtje waar in net nog schuil hield, is door het water op het dak en een windvlaag ineen gezakt. Tjonge jonge, daar had ik niet langer moeten blijven staan. Pff… de spreuk doet zijn werk al.”

“Tjonge Jan toch, je hebt jouw beschermengel wel op de schouder zitten.”

“Echt wel Guus. Heb trouwens nog wel een spreuk over Sint Merdardus, een heilige die wordt aangeroepen voor het weer op acht juni. Hij wordt aangeroepen tegen slecht weer, tegen gevangenschap, onvruchtbaarheid en tandpijn en voor een goede oogst en goed weer.

De spreuk luidt dan ook: Zoekt Sint Merdardus in de regen troost, dan zendt hij die ook tijdens de oogst.”

“Dank je wel Jan voor je weer verslag. Live vanuit een rampgebied lijkt het. Gelukkig ziet het er voor de komende dagen beter uit. Spreek je morgen weer.”

 

Guus drukt op zijn paneel de schuif weer naar beneden en pakt met zijn andere hand zijn mok koffie. Het is weer tijd voor muziek en deurdonderen van de groep Normaal is nu te luisteren op de radio.

 

©2016 Martin Wichink


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.
Rating: 0 sterren
0 stemmen

Klik hier om naar boven te gaan.