Als ik voor een dag de Paus mocht zijn voor een Paas toespraak.

 

Als ik voor een dag de Paus mocht zijn voor een Paas toespraak? Weet niet eens of ik dit al zou durven, laat staan doen. Maar goed, op schrift kan ik hier een dappere poging wagen.

Pasen is een Christelijke viering van de opstanding van Jezus. Christenen vieren de toegang tot een nieuw en eeuwig leven. Zogezegd een nieuwe start dus, vrij vertaald. Nu worden er wel meer dingen vrij vertaald. Dat is soms maar goed ook, dat maakt de boodschap soms alleen maar duidelijker.

Over boodschappen gesproken, supermarkten hebben dit veel beter begrepen. Kijk maar eens om je heen als je daar bent. Hoeveel geloven kunnen hier vrij langs elkaar heen bewegen, zonder ook maar een moment vrede in gevaar te brengen. Als je iets verder kijkt dan je neus lang is, zie je vaak dat slogans hun werk doen.

Neem nou Albert Heijn, die blijft op de kleintjes letten.

Als je dit vrij vertaald, dan letten ze ook op de minder bedeelden onder ons. Een eigen merk voor een goedkopere prijs. Moestuintjes sparen voor de voedselbank, zodat die met vrijwilligers extra eigen gezonde groenten en fruit kunnen kweken.

Of zoals Emté, vers, voordelig en vriendelijk. Ruimdenkend is dit samen verse problemen samen aanpakken met respect voor elkaars mening.

Die werken dan weer samen met de Lidl, hoogste kwaliteit voor de laagste prijs.

Samen kiezen voor oplossingen, die duidelijk geven in de samenleving en soms onnodig geld over de balk smijten proberen te vermijden.

Aldi begon ooit in al zijn eenvoud. Dus geen poespas, alleen maar kijken wat er nodig is.

Dirk van den Broek blijft je verbazen. Openstaan voor een andere cultuur. Smaken verschillen, maar kunnen ook verbroederen.

Anders vindt je het bij de Spar. Samen een boompje planten voor een lang en gezonder relatie naast elkaar.

Zoals ze bij Jumbo zeggen, laten we weer eens gewoon doen. Niet altijd beter willen zijn of groot doen, maar elkaar helpen.

Bij COOP denken ze dat je samen het verschil kan maken. Dat is wel zo, zolang je maar met elkaar in gesprek blijft, samen oplossingen bedenken en respect houdt voor elkaar.

Plus punt is goed eten, daar houden we van. Gezelligheid samen kent geen tijd. Juist door samen te gaan met eten en drinken, maak je tijd voor elkaar. Dit leidt alleen maar tot verbroedering.

De wereld is een grote supermarkt.  Als we dit alles een beetje voor ogen houden, dan is er een nieuw vreedzaam leven mogelijk naast elkaar. Respectvol en behulpzaam voor elkaar klaar staan. Dan hou je alles betaalbaar zonder winstoogmerk. Er is dan geen Judas, die er een haan na laat kraaien.

Amen.

Pausvriendelijk Martinus de eerste.

©2018 Martin Wichink.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.
Rating: 0 sterren
0 stemmen

Klik hier om naar boven te gaan.