Rekenblokjes.

Kreeg er op de lagere school mee te maken met onze eerste rekenles. Vergeten ben ik ze daarna nooit. Een rekenblokkendoos met staafjes van een tot en met tien centimeter. Bij toeval kwam ik dit plaatje tegen op Google bij het zoeken naar wat afbeeldingen en kwam erachter dat ze nog steeds in gebruik zijn.

Vond het toen al functioneel, maar blijkbaar nu nog steeds. Gebruik de blokjes nu niet meer, maar tel nog wel eens met mijn vingers, als ik iets moet uitrekenen.

Eigenlijk is het best wel bijzonder, dat de tien cijfers van nul tot negen ons hele leven beheersen in het gebruik hiervan.

Jaartallen worden aangegeven door middels van deze cijfers in willekeurige volgorde. Net als onze digitale klokken, weegschalen, televisie en noem er zo nog maar meer op. Steeds weer keren de cijfers erin terug.

Het gaat nog meer ons leven beheersen, als we kijken naar ons salarisstrook, huishoudboekje en misschien hebben we zelfs aandelen of obligaties uit staan. Laat staan dat je een hypotheek of een lening hebt afgesloten. Hier is de kleur van de cijfers onder de streep dan weer van belang.

Is het te veel, dan weet de belastingdienst hier ook wel weer raad mee.

Wil je op pad met de auto of fiets, dan wil je de afstand weten. Net als de hoogte van een brug, heuvel of misschien wel een berg, waar je overheen wilt. Buiten de hoogte, gaat het bij vrachtwagens vaak ook nog eens om het gewicht. Wat ze zelf al wegen, maar ook de hoeveelheid wat ze mogen vervoeren. Deze cijfers kunnen ze vaak teruglezen in een lijvig rapport met inhoud.

Gelukkig kunnen we deze handelingen steeds vaker op onze digitale computers, laptops, tablets of mobiele telefoons doen. Deze kunnen we dan aflezen of een uitdraai maken van dit document of bon.

Maar wist jij dat de eerste computers alleen maar nullen en enen gebruikte, om zo functioneel het werk te kunnen doen. Best wel knap hé, als je tenminste na gaat dat bij het scannen van een artikel, ook al een combinatie gebruikt van letters en cijfers. De techniek staat niet stil, maar de tien cijfers blijven.

©2019 Martin Wichink.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.
Rating: 0 sterren
0 stemmen

Klik hier om naar boven te gaan.

Maak jouw eigen website met JouwWeb