Spijt.

Eens in de zoveel tijd doen we het allemaal wel eens, tenminste dat denk ik wel. Op dat moment verbaas je wel eens over jezelf, wat je in de loop der tijd bij elkaar verzameld hebt. Vaak gebeurt het onbewust. Er gaat iets stuk en je kunt er nog onderdelen van afhalen of je wilt het nog een keer repareren.

Door het drukke leven wat we hebben, komt het er altijd niet direct van en raakt het soms in de vergetelheid of op de achtergrond.

Onbewust schaffen we dan nieuwe gebruiksvoorwerpen aan. Erger wordt het soms als we in winkels zijn, waar de koopjes voor het aanraken staan of overdreven duidelijk aangeprezen worden. We kunnen er dan niet om heen en zijn het opeens nodig voor wat dan ook.

Verder mogen we ook de kerstpakketten en Sinterklaaspakjes of onder de kerstboom kadootjes niet vergeten. Daar krijgen we ook wel eens van die dingen, waar je ooit misschien een ander blij mee kan gaan maken. Het valt ook altijd niet mee om weer iets nieuws te vinden.

Totdat de dag aanbreekt en de zolder eens gaat opruimen, want daar komt het vaak terecht. In een rommelkast of een schuur kan ook. Niettemin heb je het besluit genomen om bij te veel uitpuiling eens op te gaan ruimen. Dit maak de opbergplek weer toegankelijker en weer helder in je hoofd. Dan komt het moeilijkste. De keuze om het te houden of het toch weg te doen.

Er moeten knopen worden doorgehakt. Je kan er spijt van krijgen dat je het weg hebt gedaan, maar je kan er ook spijt van hebben dat je het ooit hebt aangeschaft. Al had je dan wel geld bespaard, toch had je het vast weer uitgegeven aan wat anders. Tot slot kan je spijt hebben, dat je dit nooit aan een ander weggegeven hebt.

Dan ligt hier je kans. Het uitzoeken tot op de bodem is begonnen. Drie stapels worden er gemaakt. Houden, kringloop en naar de stort. Je zal jezelf erover verbazen hoeveel er nog naar de kringloop gaat. Goed voor een tweede leven, zoals je al gewenst had.

Voor wat er verder niet gerecycled kan worden, wordt netjes gescheiden aangeleverd.

Als alles opgeruimd is, kunnen we met frisse zin een nieuwe start maken.

©2021 Martin Wichink.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Klik hier om naar boven te gaan.

Maak jouw eigen website met JouwWeb