Download.

Tegenwoordig een alledaags woord, maar volgens mij is het een Nederlandse uitvinding. Sterker nog, ik denk dat het uit Overijssel komt. De naam van de firma zit er al in verwerkt, zoals bedrijven dit wel vaker proberen te doen. Bij de laatste drie letters kom ik OAD tegen. Zoals iedereen wel bekend is, het is een bus en reisorganisatie.

De Overijsselse Auto Dienst zoals het officieel heet, reed vroeger ver voor het eerste internet door Overijssel met een complete dienstregeling.

Later kwamen hier de busreizen bij. Dan is het wel handig als je een woordje over de grens kunt spreken. Engels, Duits, Frans en wat nog allemaal niet meer. Daar ligt de basis van het woord Download.

Onder in de bus werden de bagage in en uit geladen, zodat iedereen fatsoenlijk op de stoelen in de bus kon zitten. Bij dat in en uit laden is er veel informatie uitgewisseld. Tel daar alle reis verhalen nog eens bij op en je bent waar je wezen moet.

Down staat niet voor Down Under, al gaat alle bagage wel onder in. Load staat voor het laden van de bus, waar de reis ook naar toe gaat.

Zelf zie ik het dan zo voor me, dat Bill Gates als student met een software probleem worstelde en dit graag op wilde lossen. Hoe verstuur je dit nu naar zijn mede oprichter Paul Allen. Het toeval wil, dat een reisbus bij een hotel stopt. Uit de laatruimte van de bus worden bestickerde OAD koffers uitgepakt en het hotel binnen gedragen. Bill maakt een krabbel op zijn papier over downloaden en gaat verder met zijn computer.

We weten allemaal hoe dit verder is gegaan met Microsoft, waar de meesten nog altijd gebruik van maken. Doordat het systeem met Windows ging draaien en steeds sneller werd, kwamen er diverse toepassingen bij. Downloaden is er een van en is nu helemaal ingeburgerd, zonder te weten waar dit eigenlijk is ontstaan. Zo blijkt het toch een Hollands tintje te hebben. Denk daar maar eens aan, als je de volgende keer weer iets download, zoals bankafschriften, belasting informatie en zo.

Het was destijds een hele toer om daar te komen, maar de reis is nu alledaags geworden. Gemak dient nu eenmaal de mens.

©2019 Martin Wichink.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.
Rating: 0 sterren
0 stemmen

Klik hier om naar boven te gaan.