Onweer boven Haarle.

Regelmatig naar de lucht kijken boven mij doe ik als we erop uit trekken, door een rondje lopen of toeren met de fiets in de omgeving.

Stromingen van de wolken in de lucht geven de windrichting aan, toe- of afnemende bewolking geven je info van veranderingen van weer. Van alles is eraan te zien of af te lezen.

Tegenwoordig hebben we de hulpmiddelen bij de hand op onze mobiel, maar een goede vijftig jaar terug, keken de boeren altijd zelf naar het weer en je had er goede voorspellers eronder zitten. Vroeger moest het hooi wel droog van het land komen, terwijl tegenwoordig het gewoon extra gedroogd kan worden en zo in grote balen worden bewaard. Je zag dan ook vaak, als de eerste begon te maaien, volgde de anderen al snel. Als goede buur hielpen ze elkaar om alles droog binnen te krijgen en zo hooibroei te voorkomen.

Voor mezelf betekent het dat je soms een jas mee neemt, als er werking in de lucht zit en wel eens wat langer wegblijft van huis.

Ben een blij mens, dat ik dit geleerd hebt van mijn vader. Misschien is het ook wel, dat wij beiden geboren en getogen zijn in dit mooie dorp Haarle. Het ligt tegen de heuvels aan van de Sallandse Heuvelrug, midden in Overijssel.

Ten oosten en het noorden liggen roemruchtige heuvels en wij zitten aan de westkant van het bovenste gedeelte van een soort T-vorm, van bovenaf gezien.  

Hier heeft het onweer wel eens moeite mee. Met name als de windstroming niet zo snel is. Daarnaast spelen de rivieren en kanalen in de buurt ook ieders hun eigen rolletje mee.

Zo kan de bewolking in een snelle tijd best wel toenemen, maar is het nog droog. Als het begint te flitsen, dan komt er onweer aan. Gaat het rommelen, komt het dichterbij. Bij de flitsen die dan volgen, begin ik met tellen en doe dat bij elke flits weer. Met name als je in de avond of nacht al in bed ligt. Mocht het gaan onweren en je hoort een neerslag van een inslag, door het tellen weet je of de bui dichterbij komt.

Vogels stoppen met fluiten en plots lijkt het even windstil. Dan barst het los. Een flinke bui met lichtflitsen en inslaande donderstralen en hopelijk is de wolk dan licht genoeg, om over de berg te vertrekken en daarachter als bui zijn werk te laten doen.

Bij een groter front uit zuid of zuidwestelijke richting, wil het wel eens voorkomen dat de bui niet over de berg kan komen. Je verneemt dat deze weg draait tegen de wijzer van de klok in, maar de wind blijft zuid of westelijk. Met het gevolg dat de bui nog een keer terugkomt. Heel enkel gebeurt dit een keer of drie. Meestal is dan bij de laatste keer de drukdruk groter of door de hevige neerslag de bui licht genoeg om door te reizen.

Een keer heb ik een halve nacht wakker gelegen in bed. De bui bleef maar meerdere keren ronddraaien en de hemel was zo helder verlicht, dat het wel bijna dag leek. Daarnaast was er weinig stroming in de lucht zelf. Na uren ben ik pas gaan slapen, nadat de bui eindelijk de ‘berg’ was overgetrokken. Ben er niet zo gauw bang voor, maar blijf wel alert.  

©2021 Martin Wichink.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.
Rating: 0 sterren
0 stemmen

Klik hier om naar boven te gaan.