Paultje met de gouden handjes.

Kan zeggen dat ik van mijn hobby, mijn werk heb kunnen maken. Paultje met de gouden handjes word ik ook wel eens genoemd. Als kind al had ik de interesse hoe dingen in elkaar steken. Of anders gezegd, hoe de producten hun werk behoren te doen. Nu was ik al snel te vinden bij een buurman die een elektronica zaak had. Daar leerde ik televisies, radio’s en huishoudelijke apparaten van binnen goed kennen, hoe ze werkte en te herstellen waren. Het was een was een waardevolle opstap naar waar ik nu ben. Mijn beroep is restaurateur. Ik repareer nostalgische oude apparaten, zodat ze hun functie van weleer weer kunnen doen.

Zie je daar die oude bandrecorder staan? Een tweede spoel waar de magneetband weer op gedraaid moet worden, is nog wel te vinden. Vaak is de luidspreker ook nog wel te repareren. Het opnemen is alweer moeilijker. Oude stekkers zijn niet altijd meer te krijgen, dus maak je er zelf een na. Meestal moeten er ook geleiders op een printplaat vervangen worden die stuk zijn.

Verder staat er nog een oude Commodore computer.  Het lampje van de floppy knippert wel, maar leest het schijfje niet meer.

Nu ben ik nog bezig met een oude radio. Kijken of twee van de drie buizen nog te vervangen zijn, anders kijken of ik er ergens nog wat op de kop kan tikken. In het uitzoeken hiervan, zit ook veel werk in. De condensatoren moet ik ook nog eerst even nalopen. Misschien valt de schade dan nog mee.

Via mijn kanalen help ik een ander wel eens voort. Het moet dan wel van twee kanten komen. Zo heb ik meerdere klussen in mijn werkkast staan. Als de een moet wachten op een onderdeel, werk ik verder aan een andere klus. Het oogt misschien wel wat rommelig, maar ik kan alles zo vinden en de draad weer oppakken.

De brandblusser is wel van deze tijd. Je bent tenslotte wel eens aan het solderen, lassen of in een eigen gemaakte mal een eigen gemaakte stekker aan het fabriceren boven een brander. Het is minimaal voorgeschreven om daar dan een brandblusser bij de hand te hebben. Gelukkig nog nooit nodig gehad.

Ben blij om op deze manier mijn eerlijke boterham te kunnen verdienen. Nooit geweten dat er zoveel verzamelaars waren van dit oude bruin en witgoed.   

©2021 Martin Wichink.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.
Rating: 0 sterren
0 stemmen

Klik hier om naar boven te gaan.

Maak jouw eigen website met JouwWeb