Mensen waar je hart blij van wordt.

Je hebt wel eens van die mensen waar je hart blij van wordt. Laats mocht ik op bezoek bij een vrouw op leeftijd om haar een attentie te brengen. Eerst maar even gebeld dat ik langs kwam.

Na binnenkomst was er koffie en zij bracht het even later bij de salontafel. Nu wist ik dat zij liefhebber is van mijn verhalen, dus had ik voor haar een aantal verhalen uitgeprint en gebundeld in een mapje gedaan.

Ze was uiteraard heel blij mee met dit onverwachte cadeau.. Zeer verheugd was ze ook over het gekregen Sinterklaas surprise via De Zonnebloem.

Wat haar eigenlijk meer stak was dat ze dit jaar geen lot had kunnen kopen. Want ook anderen moesten wat hebben, die hiervoor eventueel niet in staat zijn om de deur uit te gaan. Ze was blij met de gekregen artikelen en het adres van de maker werd zorgvuldig apart gelegd voor een bedankje achteraf.

De dame wist mij te verbazen met haar brede belangstelling voor politiek en het welzijn voor de medemens. Een nieuwe dimensie van zorg ging voor mij open. Dat wil zeggen in de uitvoer hiervan. Omkijken naar anderen die het minder hebben is ook al zo’n ding. Stille armoede kreeg een breed onderwerp in ons gesprek. Ooit had ze voor iemand iets gekocht en in alle goedheid willen geven.

Waarschijnlijk door schaamte, werd er bijna letterlijk de deur beledigend voor haar neus dicht geslagen. Hierdoor was ze wel wat voorzichtiger geworden, iets wat ik goed kan begrijpen. Heb het zelf ook zo eens mogen ervaren.

Toch wilde ze ook dit jaar weer iets goeds doen voor een ander. Door dit onderwerp kwamen weer terug op de stille armoede. Mogelijkheden hiervoor zijn dan de voedselbank of een pakketje maken voor de minima. Iets wat in onze gemeente breed wordt gedragen, dus ook in Haarle.

Dat leek haar wel wat. Doordringend mij aankijkend vroeg ze of ik dat eventueel voor haar wilde doen. Wetend dat zij het zelf niet breed heeft, maar nog altijd rond kan komen met wat ze heeft. En dan toch nog denken aan een ander. Daar wordt je hart blij van. Jezelf op een tweede plaats zetten voor een ander die het echt nodig heeft. Natuurlijk heb ik ja gezegd en haar opdracht uitgevoerd. Wat een prachtmens om te ontmoeten.   

©2018 Martin Wichink.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.
Rating: 0 sterren
0 stemmen

Klik hier om naar boven te gaan.