Haarle15.

Mijn nickname Haarle15 is eigenlijk uit ergernis ontstaan dertig jaar geleden. Nadat ik samen met een buurvrouw een computercursus had gedaan, dat wilde zeggen, zij volgde de cursus. Heb het boek gekopieerd en samen de lessen doorlopen bij haar thuis en zo de mogelijkheden gezien op de PC. Kort daarna kocht ik een afdankertje van het werk. Mijn eerst IBM 386.

Programma’s kopieerde je gewoon via je werk. Wachtwoorden bestonden toen nog bijna niet. Internet was in opkomst en je kon gratis cd-rom krijgen om via een provider in te bellen na installatie.

Het was tijdens de eerste stappen op het grote World Wide Web, waar je via gratis zoekmachines ging kijken wat er in de wereld te koop was. Niet te lang, want je moest toen nog eerst inbellen en de telefoontikken zelf betalen. Dat kunnen we nu niet meer voorstellen.

De ergernis zat in het emailverkeer. Een van de gratis providers voor je email was Dolfijn. Veel mensen maakten daar gebruik van.

Het was dol fijn als alles werkte, maar was je een paar weken niet bij je mailadres geweest, dan was je er al weer af geknikkerd. Dat kwam dat alle ruimte benut moest worden en die was bij hen niet al te groot. Ook dat kunnen we nu niet meer voorstellen. Zelf had ik toen MartinWichink@dolfijn.nl, dat weet ik nog wel. Was deze verlopen, dan kon je niet meer hetzelfde naamadres gebruiken of er kwamen cijfers er achter te staan. Dit gebeurde ook bij mensen met dezelfde naam. Dat zorgde dan weer voor frustratie, want hier gebruik je dit emailadres en op een andere plek weer een andere. Die ergernis hoorde je wel vaker destijds. Op het werk hoorde ik van een collega, dat hij zijn woonplaats en huisnummer had gebruikt. Hoe simpel wil je het hebben. Alleen zorgen dat je nu regelmatig even op je mailadres ging kijken.

Zo is Haarle15 ontstaan en gebruik ik dit vaak op het World Wide Web en in mijn emailadressen. Of dit nu is bij Web Tales, mijn eigen website of elders. Daarom noemen ze mij op het werk ook wel eens mister Haarle15, als we het hebben over internetgebeurtenissen. Dus zo kan een nickname ontstaan en een eigen leven gaan leiden. Voor de rest blijf ik gewoon Martin Wichink uit Haarle.

©2018 Martin Wichink


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.
Rating: 0 sterren
0 stemmen

Klik hier om naar boven te gaan.