Kappen.

Als je vaker in de bossen loopt, kom je het wel eens tegen. Stukken bos die verantwoord gekapt worden.

Economisch is het oké, omdat er nieuwe aanplant voor wordt terug geplaatst. Minder mooi is voor even de sporen die dit fenomeen met zich mee brengt door de zware machines.

Na correctie hersteld de natuur zich langzaam en ook dit heeft ook wel weer wat. Zolang dit verantwoord gebeurd voor de hout en papier industrie heb ik met deze werkwijze dan ook geen enkele moeite.

Wat me wel verbaast is dat je in de media ineens verneemt dat er door de verdroging ineens veel naaldbomen moeten verdwijnen.

Deze worden dan wel vervangen door Lindebomen die minder water op nemen, maar ook die worden steeds vaker gekapt door ziektes.

Laten we de groene longen in deze regio in stand houden, want de lucht moet toch schoner worden.

Dan zie ik meer in projecten zoals Waterschap Groot Salland heeft gerealiseerd met de aangelegde weteringen om het water te verdelen naar de plekken, waar het nodig is.

Samenwerken is toch waar we hier goed in zijn. Fiets en wandelroutes er naast om de recreatie te bevorderen. Uit het verleden blijkt dat coöperaties werken om dit tot een goed punt te leiden.

 

Of zou het hier om de korhoender te doen zijn? Krampachtig met torenhoge subsidies proberen dit in stand te houden.

Is hier samenwerking dan ook niet gewenst?

Overal ter wereld zijn er fokprogramma’s voor beschermde dieren, dus waarom steken we hier het geld dan niet in een coöperatie.  Aan de ene kant op een biologische boerderij de korhoenders fokken om uit gezet te worden. Aan de andere kant samenwerking met landbouwcoöperatie struiken ontwikkelen te ontwikkelen die bij de heide passen en voldoende insecten aantrekken en zaden hebben voor genoeg voedsel voor de korhoenders. Dan ben je meer verantwoord bezig, dan nu soms het geval lijkt. Met open dagen heb je er een extra attractie er bij, naast een winkeltje met streekproducten.

Gewoon het boerenverstand weer leren gebruiken zoals we al eeuwen doen. Ecologisch verantwoord handelen boven geld gewin uit laten steken, zodat  we er allemaal beter van worden en de mooie natuur door kunnen geven aan de volgende generatie.

 

©2017 Martin Wichink.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.
Rating: 0 sterren
0 stemmen

Klik hier om naar boven te gaan.