Eitje, dacht het niet.

Tok, tok… alweer een ei. Dat willen we onze kinderen graag doen geloven, alsof het zo gemakkelijk gaat. De vrouwelijke eierenleggers onder ons weten heel goed dat het niet zo maar een eitje is. Ze moeten vooraf al diep nadenken wat ze er mee willen. Zo moet voor het nageslacht de eieren bevrucht worden door een man. Of je het nu over een prachtig gekleurde woerd hebt of een met een rode hanenkam.
De daad… die telt.
 

Mochten de dames te veel twijfelen, dan zie je wel eens een dubbele dooier in een ei. Maar de meesten gaan als een doosje van tien over de toonbank, verpakt en wel in een dun laagje kalk. Anders krijg je zo’n smeerboel hé.
 

Aan tafel thuis worden er soms vreemde keuzes gemaakt. Eet ik het ei rauw of gekookt. Maar bij gekookt kan je nog eens weer kiezen tussen hard of zacht gekookt. Het probleem ontstaat pas bij het barsten. Alleen onthoofden of pel ik tot barstens toe het ei kaal.
Een ander zien ze liever weer gebakken of geklutst. De kinderen worden tussen de middag wel eens verwend met een giraffenpannekoek van geklutste eieren.
Op verjaardagen zien we een half ei in de lengte doorgesneden gevuld met gespoten aangemaakt eigeel en versiert met een beetje peterselie tussen de stukjes worst, kaas liggen.
 

In restaurants als De liefde er een van is, maken ze ook graag gebruik van eieren. Het is lekker door de sla of op een slaatje. Of gepocheerd als garnering als voorgerecht of op een salade. Een omelet met ham of spek is ook verorbert door menigeen onder ons.
 

Iets wat natuurlijk niet te vermijden is, dat er ook fabeltjes zijn ontstaan in het verleden over eieren. Zo denken sommige mensen dat het ‘schieren’ van bebroede eieren alleen maar op Schiermonnikoog gebeurt, omdat het monnikenwerk zou zijn en die er oog voor hebben. Haren kammen doe je niet voor een spiegelei. Op een kaal hoofd groeien ook geen haren meer, al zou je het moeten insmeren met een rauw ei.
 

De industrie, die maken er wel een potje van. Ze laten de kip denken dat die een ei heeft gelegd, maar voor dat zij zich om kan draaien, is het al weg. De kip denkt dan dat ze er nog een moet leggen.
Ze zorgen er voor dat er bijvoorbeeld al gedroogde eieren in de pannenkoekenmix zit of maken er advocaat van. Eierkoeken en eierenbodem voor taart, vindt je dan weer bij de bakker of supermarkt.
 

Zo zie je maar weer hoe veelzijdig een simpel eitje kan zijn. Gelukkig leven de dames vaak in groepsverband en kakelen er zo heel wat af. Discrimineren doen ze niet aan. Bruin en wit zitten gewoon naast elkaar, terwijl de industrie wel weer onderscheid maakt. Dus waar gaat het fout.
 

Maar heerlijk in het zonnetje voor de caravan op het terras, ontbijt ik graag buiten. Daar tik ik een eitje met…? Het breekt zo lekker de dag.

 

©2016 Martin Wichink.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.
Rating: 0 sterren
0 stemmen

Klik hier om naar boven te gaan.